Блог

Открий статии на теми психология, психотерапия, възпитание, личностно развитие, взаимоотношения и още...

Child in front of tv

Част 3: Трудности в партньорските отношения - пречки и ограничаващи вярвания, свързани с децата

Деца и юноши| Взаимоотношения
В тази статия споделям някои ограничаващи вярвания, свързани с отглеждането на децата и последствията от тях върху връзката на родителите. Едно такова например е че детето е на първо място. Темата е свързана и с поглед към себе си и връзката на партньорите, съответно в част 1 и 2.
Прочети
Relationship

Част 2: Пречки, които нарушават връзката на партньорите

Взаимоотношения
В тази статия споделям какво нарушава баланса на връзката и близостта на партньорите. Тя е свързана и с другите подтеми - поглед към себе си и децата, съответно в част 1 и 3.
Прочети
couple's difficulties

Част 1: Трудности в партньорските отношения - пречки, свързани с мен самия

Психология на личността| Взаимоотношения
В тази статия припомням неща, които често забравяме и такива, над които да се замислим. Споделям кои според моя личен и професионален опит са сред най-честите „грешки“ или по-скоро пречки, препятствия пред двойките.
Прочети
тревожност

Ефективният лечителен подход при тревожни разстройства (част 2)

Психология на личността
Тази статия е продължение на информативната статия Панически атаки и други видове тревожни разстройства (част 1) и насочва вниманието към интегративен комплексен подход за холистично здраве
Прочети
Тревожност

Панически атаки и други видове тревожни разстройства (част 1)

Психология на личността
Целта на тази статия е да даде правилна информация и да помогне на хора неспециалисти или преживяващи тревожни състояния. Текстът ще ви помогне да разграничите видовете тревожни разстройства и да припознаете дали някое е валидно за вас или ваш близък. Ще отговори на често срещани въпроси.
Прочети
inner child

Връзка с вътрешното дете - лекуване на детски травми при възрастни

Психология на личността
В тази статия споделям какви теми и предизвикателства в живота ни обикновено са свързани с детството и аспекта на детето в нас. Също така мой личен опит и преживявания; за същността на този тип работа; възможни ползи и промени след участие в индивидуална или групова първична терапия.
Прочети
Запази час при психолог
Запази час
Време ли е да си тръгна?

Време ли е да си тръгна от любимия/любимата?

Взаимоотношения
Понякога е трудно любовта да бъде разпозната, но още по-трудно е да се разбере кога е време една романтична връзка да бъде прекратена. Има хора, чакащи с години, да намерят  подходящия партньор, на когото да отдадат цялата си любов.
Прочети
Child brain

Как работи детският мозък

Деца и юноши
„Най-напред мозъкът пита: „В безопасност ли съм?“. След това пита: “Обичан ли съм?“ Само когато отговорът на тези въпроси е „Да.“ той ще бъде готов да каже: „Какво ново мога да науча?“. Карън Янг
Прочети
Депресия

Депресия

Психология на личността
Депресията е едно от най-често срещаните състояния, свързани с психичното здраве. Тя може да засегне хора от всички възрасти, включително и деца. Въпреки, че понякога трудно се разпознава, депресията може да се отрази сериозно върху функционирането на личността и да създаде трудности в ежедневието.
Прочети
Майндфулнес

Практика за състрадание към себе си, чрез майндфулнес

Психология на личността
Тази практика подпомага за осъзнаването, че ние не сме нашите емоции. Емоциите се пораждат вследствие на различни ситуации и условия в живота ни и вместо да действаме така, сякаш определят цялостното ни съществуване, е добре да знаем, че те са преходни и временно преминават през нас.
Прочети
Как да научим детето си да е добър човек

Как да науча детето си да е добър човек

Деца и юноши
Децата се учат как да реагират на определена ситуация от примера, който родителите им дават и това не се случва, когато ги учат на това, обяснявайки им как е добре да се държат, за да са добри, а когато им го показват с поведението си. Ако искате детето ви да е добро, вие бъдете добър...
Прочети
Семейни конфликти

Семейни конфликти

Взаимоотношения
Всички ние сме преживявали драмата на семейния конфликт - понякога като инициатори, друг път като „жертви“. Факт е, че независимо от коя страна на конфликта се намираме, обикновено „печелим“ едно и също – негативни преживявания и стрес, неизгладени недоразумения и тревожност.
Прочети
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах