Куклотерапия

Куклотерапията е игра с кукли и тя е много ефективна при работата с деца, защото детето обича да играе и така тя се явява много естествен и спонтанен метод за въздействие. Много от потиснатите емоции на детето като гняв, агресия, страх, враждебност и ревност, които могат да бъдат опасни за развитието му, лесно ще бъдат освободени и канализирани чрез играта с кукли. Затова се казва, че играта има терапевтична стойност. Дори прекомерната агресия и враждебност при възрастните могат да бъдат канализирани чрез терапия с игра.

Куклата в ръцете на детето е екран, зад който може да се скрие, да се отдели от себе си и да се отвори.
Куклата в ръцете на терапевта отвлича вниманието на детето от сериозността на процеса и създава близък сърдечен емоционален разговор. 

Куклотерапия за Деца

Малките клиенти са много впечатлени от разговорите с кукли и често ги помнят дълго. За едно дете комуникацията, с помощта на играчки носи доверие и липса на напрежение. И възрастните така често с удоволствие се връщат към откритата си детска природа. Задачата на терапевта е да осигури рамката на терапевтичния процес, да предостави знанията си, своето лице, доверието си и да даде на детето подкрепа по своя път. 

Той трябва да наблюдава и да се потапя във вътрешния свят на детето, да разпознава и интерпретира символите на играта. Заедно с детето, терапевтът предпазливо взима историята за живота и страданието на детето, прегрупира го по игрив начин и се опитва да посочи друго, досега неизвестно и недостъпно поведение. Предоставя решения и нови гледни точки, като по този начин дава възможност на детето да излезе от проблема си.

Играчките помагат на децата по-лесно да общуват, да изразяват и да проектират своите непреработени и потиснати чувства. Куклотерапията може да помогне на детето да развие осъзнатост. Като цяло участието на родителите, учителите и терапевтите в игралната терапия също може да има голям успех. Тя е от съществено значение за добрата комуникация и спокойствието на детето. Така всяко едно лице изразява емоциите си по приемлив начин, чрез играта.

Напреженията, конфликтите и неудовлетворенията, възникващи от неизпълнените желания на човек, могат да бъдат освободени по един желателен и приемлив начин само чрез игра. Емоциите като страх, гняв, омраза, ревност и любов и т.н. се изразяват и освобождават чрез играта, която иначе не би била възможна поради ценностите, нормите и ограниченията на обществото.

Препоръчан специалист:

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах