Житейски кризи

В популярната психология житейската криза се описва като период, който се проявява между двадесетата и тридесетата година в живота на всеки един от нас. Това е времето, в което човек започва да изпитва съмнения, относно собствения си живот поради стрес, свързан с прехода към зрялата възраст.

Съществуват различни аспекти, когато говорим за житейски кризи. Един от тях е фактът, че в тази възраст, човек много често изпада в стресово състояние, особено когато се сблъска с реалния живот. 

Реалните кризи могат да настъпят неочаквано, но напълно обосновано при преминаването от един етап в живота към следващ. Например след завършване на средното образование, стоят въпросите какво да правя оттук нататък с живота си? Как да продължа, каква би била моята същинска реализация или след напускането на дома – вие вече се чувствате достатъчно пораснали и искате да сте самостоятелни.

Напускате дома си, родителите си и защитената среда, в която дотогава сте живели, смятате, че знаете и умеете всичко, за да посрещнете нови предизвикателства.

Най-често срещаните симптоми и проявления на това състояние са чувствата, че сте изгубени, уплашени или самотни. Чувствате се объркани относно стъпките, които трябва да предприемете, за правилното преминаване в зрялата възраст.

Проучванията показват, че безработицата и изборът на кариера са основна причина за стрес или тревожност при младите хора. Не на последно място тук присъстват и решенията по отношение на личния ви живот. 

Дали да остана сам, ако съм сам докога, дали партньорът ми е това, което искам в действителност, ако не, докога и колко мога да правя компромиси.

Ранните етапи, в които човек живее сам за първи път и се научава да се справя без родителска помощ, също може да предизвикат чувства на изолация и самота. Преоценката на близките лични взаимоотношения също е определящ фактор.

Житейската криза има и други проявления. Тя може да настъпи и в следващ етап от живота ни, свързан с ред обстоятелства и с невъзможността ни сами да се справим с нея.

Съществуват много примери за това – дали да сменя работата си когато не се чувствам комфортно там, каква стъпка да предприема в личния си живот, когато усещам, че нещата не вървят в правилната посока.

Чувствам се нещастен, как да взема най-правилното решение за личния си и професионален живот, както и дали ще мога да понеса последствията от взетото решение.

Житейските кризи са не само проблем, а и възможност за нов път. За преосмисляне на досегашния ни живот. Не е задължително тази криза да е драматичен момент от живота ни. Тъкмо обратно – тя може да е нова възможност, начин да преосмислим предишните си разбирания за различни ситуации и начините, по които можем да реагираме. 

Ако обаче се затруднявате да вземете правилното решение или имате нужда от помощ и подкрепа или просто от обратна връзка може да посетите психолог.

Препоръчан специалист:

Психолог Виктория Богданова

Виктория Богданова

Психолог за работа с възрастни и семейства
 

0896 612 854
Антоанета Георгиева

Десислава Писарова

Психолог за работа с възрастни и семейства

0888 267 244
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах