Депресивни състояния

Депресивното състояние е период, характеризиращ се със симптоми на дълбоко разстройство и неудовлетвореност. То може да продължи две седмици или повече, а ако не бъде лекувано навреме, дори с години. Изразява се в загуба на интерес или удоволствие от ежедневните дейности, придружени от други симптоми като дълбока емоционална болка, чувство на празнота, безнадеждност, тревожност, безполезност, вина и/или раздразнителност, промени в апетита, проблеми  в концентрацията, а понякога може да бъде съпътствано и от мисли или опити за самоубийство. Може да се съпровожда и от безсъние или хиперсомния, както и от болки или проблеми с храносмилането, които са резистентни на лечение.

Симптомите на подобно състояние често са лесно забележими. Едни от най-ярките са намален интерес, безразличие или пълна загуба на способността човек да се радва на живота.

Тъга, празнота, безнадеждност, вина, безразличие, безпокойство, сълзи, песимизъм или раздразнителност, намаляване на социални контакти или пълното им изключване – цяла палитра от преживявания и емоции, които задълбочават кризата у страдащия.

При депресивно състояние могат да се наблюдават още промяна в храненето, апетита или теглото. Промените в апетита имат проявления като недостатъчно или прекомерно хранене. Например някои хора никога не се чувстват гладни, могат да издържат дълги периоди без храна или просто забравят да се хранят. Други, точно обратно – прекаляват с храненето и стигат до злоупотреба. Оправданието им е, че това ги успокоява. Този вид депресия е известен като атипична – нуждата на човек да се презапаси, което е своеобразна форма на защита, тъй като когато човек е в депресивен епизод, подсъзнателно има нужда да се защити и съхрани.

Депресивното разстройство почти винаги е свързано и с нарушения в съня. Липсата на сън или прекомерното спане са типичните проявления при депресия. В първия случай човек е прекалено зает да мисли и премисля предишни загуби и настоящи неудовлетворения. Във втория случай, чрез прекомерно спане, човек се опитва да се абстрахира и да избяга от реалността. Това състояние е известно като хиперсомния и несъзнателно се използва за съхраняване и опазване на личността.

Безсънието е най-честият тип нарушение на съня при хора, които са клинично депресирани и често се свързват с меланохоличен тип депресия. Симптомите на безсънието включват затруднено заспиване, проблеми при заспиване, или събуждане прекалено рано сутрин. Хиперсомнията е по-рядък вид нарушение на съня. Това може да включва сън за продължителни периоди през нощта или увеличаване на съня през деня. Сънят може да е неспокоен и човек да се чувства изтощен, въпреки дългото спане. Всичко това оказва влияние върху ежедневните дейности и способността да се фокусира у дома или в работата.

Нарушена моторна дейност, лесна умора и неиздръжливост, липса и неспособност за концентрация, суицидни мисли - са все симптоми и проявления на депресията.

В подобни тежки състояния човек има нужда да получи помощ от вън, от специалист, който е добре обучен да разпознава симптомите и да работи с тях.

Психотерапията, известна още като терапия за разговор, консултиране или психосоциална терапия, се характеризира с това, че пациентът говори за състоянието и проблемите на психичното здраве с обучен терапевт.

Съществуват различни видове терапия, които могат да бъдат ефективни при депресия. Те включват когнитивно поведенческа терапия, междуличностна терапия, диалектическа поведенческа терапия, терапия на приемане и ангажираност и техники за съзнателност. Понякога психотерапията може да бъде придружавана и от медикаментозно лечение при по-тежки състояния. Двете терапии са съвместими и подпомагащи се.

Важно е да се отбележи, че депресивното състояние не е безобидно и може да нанесе големи поражения както върху психиката, така и върху общото здравословно състояние, ако не се лекува своевременно. В този смисъл, човек не бива да се притеснява да потърси помощ от специалист, с чието съдействие ще успее да премине през този тежък етап от живота си, ще съхрани жизнените си, емоционални и ментални ресурси и ще си върне живота, такъв, какъвто би искал да бъде.

Препоръчан специалист:

Психолог Лили Николова

Лили Николова

Психолог за работа с възрастни и семейства
 

0877 939 923
Антоанета Георгиева

Десислава Писарова

Психолог за работа с възрастни и семейства

0888 267 244
Цени
Времетраене
(на сесия)
50 - 60 мин.
Цена за среща
(на сесия)
50 лв.
Цена за 5 сесии
(предплатени)
225 лв. 35 лв./ сесия Отстъпка 25 лв.
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах