Безпокойство

Всеки човек изпитва безпокойство, то е нормална част от човешкия живот. Може да чувствате безпокойство, преди изпит или при кандидатстване за работа, например. В краткосрочен план тревожността ускорява дишането и сърдечния ритъм, като концентрира кръвния поток към мозъка. Тази реакция на организма ни подготвя, концентрира ни за справяне при екстремна ситуация.

Но прекомерното или продължително състояние на безпокойство може да има опустошително въздействие върху физическото и психическото здраве на личността и да предизвика тревожно разстройство. Безпокойството се проявява по много различни начини. Симптомите могат да бъдат уникални за вида на тревожното разстройство или за индивида. Но всички включват засилена тревога за нещо, която продължава повече от шест месеца.

Общите симптоми включват:

 • нервност, раздразнителност, безпокойство;
 • проблеми със съня, умора;
 • затруднено концентриране;


В моменти на крайно безпокойство или при атака на паника тези симптоми могат да бъдат придружени от:
 

 • чувство за опасност или унижение;
 • треперене, замайване, слабост;
 • задух;
 • прекомерно изпотяване;
 • усещане за студ или прегряване;
 • изтръпване в ръцете или краката;
 • ускорено сърцебиене;
 • болка в гърдите;
 • учестено дишане, хипервентилация.


Има няколко вида тревожни разстройства. Сред тях са:

Генерализирана тревожност - това е страх, прекомерно безпокойство, без да има видима причина за това. Този страх би могъл да бъде по отношение на случващи се събития или на такива, които биха могли да се случат. Този вид тревожност най-често се определя от човека като неясен: „Чувствам се напрегнат, страхувам се, но нямам причина за това”. Когато личността не може да определи какъв е коренът, т.е всичко в живота му е наред, но въпреки това тревожността е налице. Този вид безпокойство може да се определи като генерализирана тревожност, когато екстремните притеснения за различни неща продължават шест месеца или повече. Ако вашият случай не е такъв, вероятно сте в състояние да работите сравнително нормално. Но по-тежките случаи могат да имат сериозно въздействие върху живота на личността.

Паническа атака е състояние, което настъпва спонтанно и неочаквано. Тя започва остро и продължителността обикновено е кратка. След първата атака, личността започва да се страхува, че тя ще се появи отново, в най-неочаквания за него момент. Това състояние може да бъде изключително мъчително, както на физическо, така и на емоционално ниво. Личността преживява ужас, липса на контрол върху поведението и емоциите си, често и усещане за нереалност. Много от хората решават, че преживяват сърдечна криза, или че умират. Симптомите често приличат или са същите, както при инфаркт или при друго заболяване. Симптомите на физическо ниво най-често са: болка или тежест в гърдите, прилошаване, световъртеж, горещи или студени вълни, задух, учестен пулс, изпотяване, гадене, изтръпване и други. Ако не бъде лекувано, заболяването може да се превърне в хронично с редуване на обостряне и отшумяване на симптомите. 

Социалното тревожно разстройство е парализиращ страх от социални ситуации, в които личността очаква да е съдена или унижена от другите. Тази тежка социална фобия често причинява чувство за срам и самота. Това разстройство обикновено се отключва в пубертета. 36% от пациентите чакат десетилетие или повече преди да потърсят помощ.

Посттравматичното стресово разстройство се развива, след преживяване на травматично събитие. Симптомите могат да започнат веднага или да се забавят с години. Често срещаните причини са война, природни бедствия или физически атаки. Епизодите на тревожност могат да се задействат без предупреждение. Травматичното преживяване може да се преживява отново и отново. Може да е придружено с гняв, такива личности може да се плашат и стряскат лесно или да станат емоционално отдалечени от околните. Другите симптоми включват кошмари, безсъние и тъга.

Обсесивно-компулсивно разстройство (OКР) също е тревожно разстройство. ОКР причинява очевидни поведенчески симптоми като извършване на компулсивни, повтарящи се действия. Много хора с това разстройство развиват ритуали, които смятат, че трябва да изпълнят, за да избегнат възприеманите последици. Обикновените натрапвания включват многократно измиване на ръцете, преброяване или проверка на нещо.

Фобиите също са тревожни разстройства. Най-често срещаните фобии включват страх от тесни пространства (клаустрофобия) и страх от височини (акрофобия). Страхът създава силно желание да се избегне опасният обект или ситуация.

Управление на симптомите

Тези съвети могат да ви помогнат да контролирате или намалявате симптомите си при тревожно разстройство:

1. Спрете да употребявате храни и напитки, които съдържат кофеин, като кафе, чай, кока кола, енергийни напитки и шоколад. Кофеинът често може да влоши симптомите на тревожните нарушения.

2. Хранете се здравословно, с повече плодове и зеленчуци, спортувайте, движете се повече и отделяйте достатъчно време за сън. Бързите аеробни упражнения като джогинг и колоездене помагат за освобождаването на мозъчните химикали, които намаляват стреса и подобряват настроението ви.

Проблемите със съня и тревожното разстройство често вървят ръка за ръка. Важно е почивката да ви е приоритет. Правете релаксации, особено преди лягане. Слушайте приятна музика и се фокусирайте върху дишането. Дълбокото коремно дишане помага както преди сън, така и по време на тревожните епизоди.

Препоръчан специалист:

Психолог Виктория Богданова

Виктория Богданова

Психолог за работа с възрастни и семейства
 

0896 612 854
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах