Емоционални крайности

 

Всеки човек понякога изпада в крайна емоция, като например силен гняв или страх. Тези състояния са нормални за личността, когато е налице причина за тях, например да се страхуваме ако срещу нас се изправи хищно животно или да се разгневим когато някой ни нападне или нарани наши близки. Но ако се страхуваме или се гневим често, а реално не е налице или не виждаме причина за това, тези крайни състояния могат да прераснат в емоционални разстройства.

Какво представляват емоционалните разстройства?

Наличието на положителни и отрицателни емоции (и балансът между тях) е от съществено значение за човешкото здраве. Те имат познавателна, регулираща, компенсаторна и сигнална функция. При емоционални разстройства тези функции се нарушават, а емоционалните реакции се изкривяват и преувеличават.

Видове емоционални разстройства:

- тревожни и депресивни разстройства;
- манийни епизоди;
- паническо разстройство;
- фобийно разстройство;
- обсесивно-компулсивно разстройство;
- хипохондрично разстройство.

Всички те имат различни проявления и симптоми и ви препоръчваме да потърсите специализирана помощ, за да се справите с тях. Занемаряването на проблема може да влоши значително психическото и физическото ви състояние.

Кога се проявяват емоционалните разстройства и какво може да ги предизвика?

Децата често страдат от емоционално разстройство. То може да е следствие от раздяла на родителите, поява на второ дете в семейството, завишени изисквания или недостатъчно внимание. Възрастните също се сблъскват с проблема. При тях той е провокиран от травми – психически и емоционални, силен шок, пренапрежение, неувереност, преживяно насилие.

Можем ли да се справим с различните видове емоционални разстройства?

При децата – някои от тези разстройства се преодоляват с напредването на възрастта. За справянето с други е необходима специализирана помощ и повече внимание и грижи от страна на родителите. Един разговор със специалист ще ви помогне да вземете важни решения за добруването на детето си.

При възрастните – за някои от разстройствата са необходими не само терапия и специални усилия от страна на пациента, но и медикаментозно лечение. Не бързайте с лекарствата, често причините за емоционалните разтройстава са пред очите ви. Причините за тях са потиснати емоции, а това се повлиява благотворно с разбиране и психотерапия.

Ако имате подозрения, че страдате от емоционално разстройство, не отлагайте посещението си при психолог. Запазете си час и нека обсъдим какво е положението ви всъщност и да изградим стратегия, която ще ви помогне да постигнете отново емоционална стабилност.

Препоръчан специалист:

Цени
Времетраене
(на сесия)
50 - 60 мин.
Цена за среща
(на сесия)
50 лв.
Цена за 5 сесии
(предплатени)
225 лв. 5 лв./ сесия Отстъпка 25 лв.
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах