Натрапчиви мисли

Случвало ли ви се е понякога да имате мисъл, която сякаш е ‘’залепнала’’ в ума ви, подобно на натрапчива мелодия, която просто продължава да се възпроизвежда до безкрай и не успявате да се отървете от нея? Най-често подобна мисъл е негативна, обсебваща и същевременно може да започне да влияе на ежедневието ви по нежелан начин. 

Имате чувството, че тази мисъл ви преследва и въпреки усилията, които полагате, не успявате да се избавите от нея или да я трансформирате в друга, различна или положителна.

В психологията това състояние е известно като обсесивна или натрапчива мисъл.

Един от начините за справяне с подобен проблем е помощ от психолога за клиента, която се изразява в убеждението, че за всяка мисъл, има еднаква по сила противоположна мисъл.

Друга практика е изграждане на умението за спиране на мисълта. Спирането на мисълта е метод, при който клиентът предизвиква мисълта, която е толкова изтощителна и след това се учи как да я спре. 

Устойчивите и негативните мисли са един от най-честите признаци на тревожно разстройство. Безпокойството прави почти невъзможно да спрете да се фокусирате върху неща, за които не искате да мислите.

Както вече споменахме, тези мисли са рядко положителни и са често свързани както с вашите страхове, така и с вашите емоции, а в много случаи съществуването на мисълта причинява допълнително безпокойство и води до повече и последващи натрапчиви мисли.

Ако се борите с обсебващите мисли, най-вероятно имате почти постоянна тревожност. Всички видове безпокойство могат да доведат до обсесивни мисли.

Състоянието, в което изпадате ви пречи да можете да се съсредоточите върху нещо друго, освен върху определен проблем (или няколко такива) и колкото и мъчителни опити да правите, не можете да разсеете себе си.

Когато тези мисли са отрицателни или ви причиняват безпокойство / стрес, тогава е много вероятно да имате тревожно разстройство.

Тревога, че можем да нараним себе си или близък човек, както и развиване на различни фобии.

Разнообразието е голямо, но едно общо нещо, което всички тези състояния имат, е че причиняват значителни страдания и щом мисълта влезе в съзнанието на човека, става невъзможно да се извади от там без някакъв вид действие. Именно това е причината за натрапчивост. 

Необходимо е да се знае, че безпокойството действително причинява тези негативни мисли и негативно мислене.

Начинът, по който тревожността променя мозъка ви, прави много трудно да се съсредоточите върху позитивите или бъдещето, така че да нямате вина, че не можете да разсеете себе си от тези мисли или че ги имате изобщо. 

Ако изпитвате твърде много срам или страх от тези мисли, точно в стремежа си да ги избягвате, те ще стават все по-натрапчиви. Просто така е устроен човешкият мозък – да се фокусира и да обработва онова, което ни владее.

В подобни ситуации, вашият психолог, с инструментите, които има и с техниките за справяне, с които е обучен и разполага, може да ви помогне да преодолеете обсесивните мисли и да ви научи как занапред да се защитавате от тях.

Препоръчан специалист:

Психолог Виктория Богданова

Виктория Богданова

Психолог за работа с възрастни и семейства
 

0896 612 854
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах