Семейна среща

Семейната среща е насочена към подпомагане на семейната функция по по-позитивен и конструктивен начин, като изследва моделите на комуникация и взаимоотношенията между отделните членове и семейството като цяло. Семейната среща може да включва детето или подрастващия заедно с родители, братя и сестри и баби и дядовци.

По време на срещата могат да бъдат използвани различни психологически игри, като например сключване на „договор“ между детето и родителите и общи проективни методики, като рисуване на обща рисунка. Може да се използва психодраматичния подход, с цел влизане в обувките на другия. Често се ползват и игрови методики с помощта на кукли, включва се работа с емоциите, с помощта на емоционални карти или емотикони, изработени от различни материали.
 

Целта на тази среща, която може да бъде повече от една,е  психологът  да подпомогне осъзнаването и разбирането между децата и родителите.Често се говори открито за чувствата, които в друга ситуация и в друго време биват пренебрегвани и прикривани. Това са „сърдечни“ и открити срещи, въздействащи по позитивен начин на взаимоотношенията в семейството. Често са емоционални, но дават добри резултати.

Родителите разбират децата си, а децата често виждат своите родители по един нов, различен начин, като нормални уязвими хора, със своите страхове и слабости, които не се различават много от самите тях. Именно това успокоява детето и му помага по-лесно да приеме себе си, защото вижда,че никой не е съвършен. Това помага и за изграждане на една по-близка емоционална връзка дете- родител.

Препоръчан специалист:

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах