Терапия на двойки

Решението да изберете консултиране или терапия за двойки е наистина много смела и решителна стъпка. Това означава да признаете пред себе си и пред партньора си, че нещата не са перфектни във вашата връзка, което често е доста трудно. В същото време, ако не сте добре запознати с това какво представлява този вид терапия, може да се почувствате объркани, нерешителни и дори смутени.

Терапия на Двойки

Кога една двойка може да има полза от срещата с психолог, за да осмисли по-добре и да заздрави отношенията си?

Най-често когато доверието между двамата партньори е нарушено, споровете от ежедневен характер са все по-чести и раздразнението в тях ескалира, комуникацията между тях е лоша или напълно липсва, емоционалната интимност е изчезнала или намаляла, физическата близост се е превърнала в проблем.

Една от най-честите причини да се потърси терапия за двойки е нуждата от помощ за преодоляване на сериозен проблем, какъвто например е загубата на доверие. Причините могат да бъдат различни – изневяра, емоционални разминавания, спестяването на истината от един от партньорите и много други. Във всеки случай възстановяването на основите на доверието между двамата често може да бъде подпомогнато в условията на няколко терапевтични сесии, в които и двете страни са свободни да изразят своята уязвимост, своите съмнения, неудовлетвореност и очаквания от другия.

Друга често срещана причина за обтегнатите отношения в една двойка са все по-честите конфликти и спорове, при които и двете страни остават неудовлетворени и същевременно натрупват огорчение един спрямо друг. С течение на времето, това огорчение започва да пречи в последващите отношения между двамата партньори. Всичко това е индикация, че вашите отношения се развиват рисково и че все повече имате нужда от безпристрастен „арбитър“. Тъй като „арбитърът“ е извън двойката и може професионално да забележи, че уж незначителните конфликти между вас имат по-дълбоки корени. Може би някой от партньорите преминава през труден житейски период, има нужда от подкрепа, но не желае или не знае как да изрази потребността си така, че да бъде приет и разбран от другия.

Не на последно място при разрив в отношенията на двойката е влошената комуникацията между тях или е налице пълната и липса.

Може би явният конфликт не е истинският проблем, а фактът, че постоянно се чувствате неразбрани или пренебрегвани. Или това, че нямате представа какво се случва емоционално с вашия партньор, защо сте отчуждени един от друг. Често един от най-осезателните резултати от терапията с двойки е възвръщане на комуникацията и значително подобрение в качеството й. Опитен психолог може да ви подготви инструменти и техники, които ще ви помогнат отново да се почувствате свързани с другия, да го чуете и да го разбирате по-добре, както и той вас. 

Точно както при индивидуалната терапия, понякога терапиите с двойки са полезни не само за решаване на проблеми, но и за идентифицирането им. Да кажем, че нещо в динамиката на брака ви се е променило, но не можете да го опишете. Или не се чувствате толкова удобно с партньора си, колкото преди. Това често са ранни признаци, че взаимодействията се превръщат в нездравословни или нефункциониращи. Това не означава, че единият е виновен, а по-скоро, че самата връзка трябва да претърпи развитие, и кабинетът на терапевта често е много полезно място за стартиране на този процес.

Препоръчан специалист:

Цени
Времетраене
(на сесия)
50 - 60 мин.
Цена за среща
(на сесия)
82 лв.
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах