Панически атаки

Ако някога ви се е случвало да преживеете внезапна атака на огромна тревога и страх, придружена с чисто физически симптоми – неспособност да си поемете въздух, хипервентилиране, сърцебиене, изпотяване, болки в сърдечната област, завиване на свят, чувството, че всеки момент ще припаднете, слабост и загуба на контрол върху двигателните ви функции, треперене, гадене - тогава знаете какво е паническа атака. Тя идва изненадващо, непредвидимо, без предупреждение и ни завладява с огромната си сила, интензивност и с ужасяващо чувство на страх. Какво ми се случва? Дали не умирам? Ще успея ли да се преборя, ще оцелея ли?

Всички тези симптоми могат да бъдат плашещи не само с проявлението си, а най-вече със страха дали и КОГА ще се повторят отново. Паник атаките се определят като най-разпространеният психологически проблем на съвременното общество. Изследванията показват, че те се разпространяват лавинообразно и придобиват размерите на пандемия, типично за напрегнатия ни начин живот и стрес.

Оставени нелекувани, пристъпите на паника могат да доведат до паническо разстройство и други сериозни проблеми. Те дори могат да ви накарат да се оттеглите от нормалните си дейности, да нарушите естествения си жизнен цикъл, което допълнително ще доведе до стрес и дисфункция на живота ви. Съобразяването с тях и най-вече страхът от очаквани последващи панически атаки, могат да нарушат нормалното ви ежедневие и ритъм на живот. Много често срамът от парализиращия страх при проявата на подобни състояния пречи да се потърси навременна и адекватна помощ.

Трябва да знаете, че пристъпите на паника могат да бъдат излекувани и колкото по-скоро приемете, че с вас се случва нещо нетипично, толкова по-добре. С правилното лечение и помощ от специалист можете да намалите или елиминирате напълно симптомите на паника, да възвърнете доверието си и да възстановите контрола върху живота си.

Какво представляват  паническите атаки?

Те могат да бъдат описани като възходяща, превземаща ви вълна от страх и болка, ужас, че не можете да контролирате и да се справите със състоянието, в което изпадате. Характерно за паник атаката е, че е неочаквана и може да доведе до чувството на парализираност. Човек се чувства подчинен на физическите симптоми, неспособен да реагира и да се справи с тях. Паник атаките често се проявят внезапно, привидно непровокирани от нищо. Много често дори могат да се появят  в състояние на покой или по време на сън.

Паническата атака може да бъде еднократна, въпреки че много хора преживяват многократните и проявления. Повтарящите се атаки на паника често се задействат от конкретна ситуация и това вече може да доведе до състояние на паническо разстройство. Например несъзнавани проблеми могат да я предизвикат, въпреки убеждението, че в дадена ситуация всичко е наред.

Признаците и симптомите на паническа атака се развиват рязко и обикновено достигат своя връх в рамките на 10 минути. Те рядко траят повече от час, като повечето от тях завършват в рамките на 20 до 30 минути. Важно е да се знае, че пристъпите на паника могат да се случат навсякъде и по всяко време. Може да имате пристъп, докато сте на обществено място – докато пазарувате или се разхождате, докато шофирате, докато седите на дивана у дома или дори по време на сън.

Обикновено причината за възникването и е ситуация, в която се чувствате застрашени и не можете да намерите решението да се справите. Или пък в състояние на покой, когато си мислите, че опасността е преминала, отпускате се, но точно тогава  умът и тялото ви реагират. Съзнателно човек не отчита всичко това. Несъзнателно обаче, психиката е провокирана и реагира на негативните, запомнени от преди страхове, удобно складирани в нашето подсъзнание.

Възможно е да имате един или повече пристъпи на паника, но същевременно да сте напълно щастливи и здрави. Нормално е обаче вашите панически атаки да се появят като част от друго разстройство, като социална фобия или депресия.

Независимо от причината, пристъпите на паника са лечими. Съществуват техники за справяне и стратегии, които можете да усвоите и приложите, за да преодолеете това състояние. Много често обаче човек не успява да се справи сам, въпреки усилията, които полага. В такива случаи можете да се доверите на психолог или психотерапевт, който добре познава същността на паническите атаки и разстройства и би бил полезен в преодоляването им.

Препоръчан специалист:

Психолог Виктория Богданова

Виктория Богданова

Психолог за работа с възрастни и семейства
 

0896 612 854
За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах