Психолог Теодора Тончева
Психолог Теодора Тончева

Магистър - психолог Детска и юношеска психология

Детски Психолог Теодора Тончева, Бургас

 

Здравейте! Казвам се Теодора Тончева, Магистър - психолог Детска и Юношеска психология. 

 

Занимавам се с консултиране на деца и юноши като в този процес включвам и работата с родителите. 

Професията психолог чувствам като свое призвание. Тя ми дава възможност непрестанно да усъвършенствам себе си и да развивам своята чувствителност, изучавайки човешката душа. Това, което носи най-голямо удовлетворение за мен е искрената, пълноценна и автентична среща с клиента, която се изгражда върху основите на здрав и сигурен терапевтичен съюз. 

В практиката си като детски психолог съм работила с деца и младежи с поведенчески и психо-емоционални проблеми, както и с деца, изоставащи в развитието си. Това разви в мен умението да запазвам присъствие и пълен контрол в ситуации на риск и деца в криза, като същевременно спомогна за формирането на усет и внимание към детайлите в общуването с децата и откриването на техните основни потребности.   

В отношението си към децата насърчавам предимно откритото изразяване на емоциите, което подпомага ефективното заявяване на нуждите и изграждането и поддържането на личен и емоционален интегритет. Подходът ми спрямо възрастните е недирективен, поставящ клиента в позицията на експерт в намирането на отговорите и решенията, които търси. 

Докосването до субективния свят на клиента е привилегия, която ми позволява да разглеждам психологичните проблеми като симптоми, които се нуждаят не толкова от коригиране, потискане или избягване, колкото от дълбоко тълкувание на основните причини, довели до тяхното възникване. 


Образование и квалификация:

Бакалавър „Английска филология“ в ПУ „Паисий Хилендарски“ с педагогически профил
Магистър – психолог „Детска и юношеска психология“ в Бургаски свободен университет.  


Област на професионална компетентност:

Психологично консултиране, Себепознание и развитие
 

Други специалности и специализации:

Психодрама за деца към ИнтерПлей Интернешънъл – Институт за хуманистична психотерапия за деца – Ориентиран към действието, преживелищен метод, който позволява на децата да изразяват вътрешния си свят чрез символите на играта. Майндфулнес за младежи 12 - 21 години, Soma Programme, към Youth Mindfulness


Преминато Обучение по Психосоматика към AnalysingMinds. 
Преминато обучение Теоретико – приложна рамка на привързаността за деца между 2 – 17 години, към Institute of child psychology. Работи под супервизията на: Милена Мутафчиева и Щефан Флегелскамп, съ-основатели на Института за хуманистична психотерапия за деца.

 

Майндфулнес за деца 7 – 11 години към Youth Mindfulness - програма, призната от Университета в Единбург и Университета в Глазгоу като значително допринасяща за увеличаване позитивните преживявания на децата, включващо подобряване на съня, концентрацията, намаляване на стреса, положително влияние върху самоефективността и взаимоотношенията. 

 

Области на интерес

Себепознание, самоефективност, връзка съзнание – тяло, осъзнато родителство, осъзнато партниране, взаимоотношения между хора и в групи, травма и резилиънс. 


“Хората са толкова прекрасни, колкото са залезите, ако ги оставиш да бъдат такива, каквито са. Когато съзерцавам залеза не си казвам: „Оранжевият цвят от дясно трябва да се намали малко.“ Не се опитвам да контролирам залеза. Наблюдавам го с възхищение, докато той се разгръща пред мен.“ 

„Степента, до която мога да създавам взаимоотношения, които подпомагат процеса на растеж в другите като отделни личности, е мярката за растежа, който съм постигнал аз самия.“ 

Карл Роджърс 

Публикации в блога

Майндфулнес
Практика за състрадание към себе си, чрез майндфулнес

Тази практика подпомага за осъзнаването, че ние не сме нашите емоции. Емоциите се пораждат вследствие на различни ситуации и условия в живота ни и вместо да действаме така, сякаш определят цялостното ни съществуване, е добре да знаем, че те са преходни и временно преминават през нас.

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах