Психолог Лили Николова
Психолог Лили Николова

Психолог в Бургас - Лили Николова

 

 

Здравейте, казвам се Лили Николова и съм психолог в Психологичен център „Хибара“, гр. Бургас.

 

Работата ми е насочена предимно в консултиране на възрастни, тийнейджъри, двойки и семейства.
Решението ми да бъда психолог дойде на един по-зрял етап от живота ми и тъкмо заради това беше напълно осъзнато и обмислено.

Разбирам отговорността, която поемам спрямо всеки, който решава да ми се довери, да сподели собствените си проблеми, житейски и емоционални кризи и търсения. 

Наричам своята работа не психологическа помощ, а психологическа подкрепа. Практиката ми показва, че всеки един от нас има предимно необходимост от това да бъде изслушан, да бъде приет, да бъде подкрепен.

Консултативните сесии са двустранен процес, често продължителен. Затова от изключителна важност е клиентът да бъде така предразположен, че да осъзнае собствения си ресурс, това, че може да се справи, но ще трябва да положи усилия, че трябва да е готов за промяна.

Промяна в мисленето, в действията, в очакванията си. Отговорността е взаимна, но основната работа, която трябва да се свърши е тази от страна на клиента, психологът е просто един инструмент, който подпомага процесите.

 В практиката ми се стремя да изградя доверителни отношения с моите клиенти, да бъда съпричастна, позитивна. За мен е изключително важно клиентът да се почувства в защитена , конфиденциална среда, да усети подкрепа и разбиране на проблемите си.

Целта, която следвам е да помогна на всеки един да си припомни какъв потенциал носи в себе си, каква енергия притежава и как да открие начина, който ще му помогне отново да бъде в хармония със себе си, да подреди собствения си свят. Защото всеки от нас носи у себе си неподозоринани сила, енргия, способности. Трябва само да преоткрие сам себе си и да си даде шанс.

Смятам, че целта на всеки човек е да премине през този ни живот по възможно най-щастливия и пълноценен начин. Това, че се е изгубил някъде по пътя е поправимо, стига да пренастрои своите нагласи.

 

Образование и квалификация:

Магистърската си степен получих в Тракийски Университет – Стара Загора, специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”.
Педагогическата правоспособност, която притежавам много ми помага в работата ми с деца и юноши, както и в по-пълноценното общуване с техните родители. 

 

Област на професионална компетентност:

Психологическо консултиране, Себепознание и развитие, Партньорство, Посттравматичен стрес, Осиновяване, Страхови състояния, Тревожност, Паник атаки, Ниска самооценка, Житейски трудности, Проблеми във взаимоотношенията и общуването, Брачно консултиране, Семейно консултиране, Онлайн консултации.
 
 

Други специалности и специализации:

- Базисно ниво по Позитивна психотерапия 
- Педагогическа правоспособност
- Курсове и семинари по личностно развитие и себепознание


 

Авторство:

-    Статии по различни житейски и психологични проблеми
-    Курс „Майки и дъщери“

 

„Аз не съм това, което се случва с мен, аз съм това, което решавам да бъда.” Карл Густав Юнг
 

„Магическото” – това е друга дума за описване на психическото. Карл Густав Юнг
 

 

Публикации в блога

Семейни конфликти
Семейни конфликти

Всички ние сме преживявали драмата на семейния конфликт - понякога като инициатори, друг път като „жертви“. Факт е, че независимо от коя страна на конфликта се намираме, обикновено „печелим“ едно и също – негативни преживявания и стрес, неизгладени недоразумения и тревожност.

7 причини за изневярата и как да продължим живота си след нея. част 1-ва
7 причини за изневярата и как да продължим живoта си след нея -Част I-ва: Причини

Според психолозите  най-честата причина за изневярата е чувството за емоционално откъсване от партньора. Човекът, който е изневерил, обикновено се чувства недооценен, необичан, пренебрегнат, загубил е усещането за сигурност във връзката. Всички тези емоции водят до вторични чувства на гняв и ...

Как да се справим с ревността
Как да се справим с ревността

Ревността – онова болезнено, изгарящо чувство, на което всеки е бил подвластен. Ревността е болка и страдание. Превзема ни, обсебва ни и ни променя. Самоунищожителна реакция, която замества любовта. Не, не се идентифицира с нея. Просто заема място и. Ревността може да има бурно проявление...

Убежденията, които ни ограничават
Убежденията, които ни ограничават

Всички ние имаме  собствени убеждения, лични вярвания, които формират нашия светоглед. Някои от тях са съзидателни, други обаче често са изключително ограничаващи ни. Предвид възпитанието и самовъзпитанието ни, сме развили и култивирали способността да се саботираме  сами по различни начини.

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах