Всички ние имаме  собствени убеждения, лични вярвания, които формират нашия светоглед. Някои от тях са съзидателни, други обаче често са изключително ограничаващи ни.
Предвид възпитанието и самовъзпитанието ни, сме развили и култивирали способността да се саботираме  сами по различни начини.

Едно дълго утвърдено вярване, което в последствие се превръща в навик или в кредо на живота ни, може да ни поведе в правилната или в грешната посока. Понякога личните ни убеждения и вярвания вместо да ни помагат да постигаме с лекота мечтите и целите си, по-скоро ни ощетяват, карат ни да се чувстваме несигурни, да се съмняваме. Това са точно така наречените ограничаващи ни убеждения.

Нашите мисли определят нашето поведение.

Отговорността за тях, за нашите думи и действия е изцяло наша. Собственият ни  избор формира нашия житейски опит. В този смисъл, саморестриктивните начини, които избираме ни пречат да извършим промяната в себе си, която ще направи живота ни по-щастлив. Когато осъзнаем, че сме повлияни от ограничаващи ни убеждения, ние вече имаме свободата да ги променим, за да постигнем различен резултат, да изберем начин, който ще ни направи удовлетворени и щастливи.  

Ограничаващото убеждение може да се превърне в модел на поведение.

Какви модели избира човек и как това влияе върху живота му е от съществено значение,
Нашите схващания първоначално се сформират в детство ни. Те произтичат от семейната среда, от убежденията на родителите ни и близките ни. На по-късен етап се допълват от обществото и от нас самите. Самовъзпитанието също играе важна роля в това отношение. Защото освен наследените убеждения ние сами развиваме собствени такива.

Ограничаващите убеждения обикновено са продиктувани от нашите страхове, от несигурността, която ни е вменена или която сами сме си култивирали и отгледали.

Границите, които си поставяме са тяхната основа. За да се освободим от тях е нужно да преместим тези граници, да ги разчупим, да откажем да се съобразяваме с тях и да не им позволяваме да определят живота ни.
Ограничващите схващания са свързани със страховете ни - дали взимам правилното решение, какво ще кажат другите, ако постъпя по определен начин, страх от провал, страх от отхвърляне от обществото, неспособност за справяне в определена житейска ситуация... Все мисли и страхове, които ни обсебват, ограбват, пречат на естетсвения ритъм на живот. Пречат на това да се чувстваме щастливи и пълноценни.

Как да рзчупим този модел на вредно поведение? Как да се противопоставим на ограничаващите  ни схващания и да градим живота си по максимално щастлив и успешен начин? 

На пъво място бъдете себе си, вслушайте се в интуицията си, в това, което ви подсказва сърцето.
Дори и да сгрешите, ще знаете, че това е бил собственият ви избор. А личните грешки трупат най-истинкия житейски опит. Личният опит ни учи, облагородява ни, оставя ни да направим още една крачка към мъдростта. 

Научете се да се освобождавате от вменени ограничаващи схващания. 

Повярвайте, че ако разчупите сковаващите ви рамки, зададени от някой друг, ще се почувствате по-свободни. Свободата на личността и на духа разкрива нови хоризонти.

Бъдете смели! Припомнете си, че вие можете. 

Спрете да се ограничавате! Рестриктивното мислене вече не идва отвън. То е плод на вашите убеждения и само вие сте човекът, който може да му въздейства и да го насочи в нова посока.

Поемете отговорност и си позволете да се чувствате свободни в своите избори. Освободете се и рискувайте. 
Изследвайте, анализирайте, променяйте.  Откажете се от старите, вредни модели, които ви ограничават и не се страхувайте. Личният опит е безценен. За всяка промяна се изисква действие.
 

Вие можете!
     
 

За Психолог Лили Николова

Лили Николова е завършила магистърска степен по педагогика и психология в Тракийски Университет – Стара Загора, със специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”. В Психологичен център "Хибара“, освен редовните сесии, провежда и онлайн консултациите с клиенти. Работата и е насочена предимно в консултиране на възрастни и семейства. Притежава сертификат за завършено базово ниво по Позитивна психотерапия.

Подобни постове

Запази час за консултация с психолог Лили НиколоваЗапази час за консултация с психолог Лили Николова
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах