Тежката депресия е най-сериозният вид депресия, но и една от най-често срещаните, поради късното търсене на професионална помощ.
Това е психично заболяване, водещо до промени на настроението и поведението, както и върху физическото състояние на човек. Хората в тежка депресия често губят интерес към дейности, които някога са ги радвали и имат проблеми с ежедневните си задължения и отговорности. Понякога се чувстват така, сякаш не си заслужава да се живее.Често се случва близките да дават съвети от типа на: „Не се задълбочавай“, „Имаш нужда просто от почивка!“, но истината е, че страдащият има нужда да потърси специалист за ума си, така както го прави за всяка друга част от своето тяло. В този случай от полза би бил психолог, психотерапевт и/или психиатър.

Най-често срещаните симптоми за идентифициране на тежка депресия са:

    Ярост и раздразнителност без основателна причина;
    Загуба на интерес от дейности, които преди това са носили удоволствие;
    Проблеми с концентрацията и невъзможност за вземане на решения;
    Забавено говорене, мислене или движения на тялото;
    Чувство на тъга, празнота, безнадеждност, песимизъм и плачливост;
    Чувсто на вина;
    Липса на енергия и бърза умора от малки ежедневни задачи;
    Необяснимо главоболие, мигрена, болки в тялото;
    Често повтарящи се мисли за смърт и/или опити за самоубийство;

Симптомите могат да варират за всеки един човек, в зависимост от етапа на заболяването.

 
Причини за тежката депресия:

Не е научно доказано какви са точните причини, водещи до депресивните състояния, но част от тях могат да бъдат:
1.     Генетичните фактори – депресията чвсто се развива в семейства, в които някой е имал или има подобни оплаквания.
2.    Стресиращите събития -това може да са конфликти с други хора, стресови фактори, като загуба на пари, пенсиониране, безработица, раждане, физическо и емоционално насилие, раздяла или смърт.
3.    Характерът на човек – обикновено  има много негативен възглед за себе си и за света, не цени добрите неща и дава превес на лошите. 
4.    Физически заболявания- грип, хепатит, анемия, диабет, проблеми с хормони на щитовидната жлеза, могат да се окажат отключващ фактор за тежка депресия. Злоупотреба с лекарства, контрацептиви, алкохол, упойващи вещества, също могат да бъдат причини.

Как да си помогнем? 

Психологическо консултиране, психотерапия - често се комбинира с медикаментозно лечение, но зависи от индивидулания случай.  Психотерапията е метод, който се използва за лечение на клиенти, чрез разговор като се изследва  здравословното му състояние, както и се задават въпроси, свързани  с психичното му здраве. 

Лекарства - Има много лекарства, достъпни на пазара за лечение на депресия. Някои от лекарствата са антидепресанти и те са били специално създадени за третиране на психични заболявания. Важно е да приемате такива лекарства само ако са ви предписани от вашият лекар.


Лични преживявания, споделени от клиент с депресия:

В.,22г.:
„Не можех да стоя сред хора, да комуникирам нормално, да си гледам лекциите и изпитите. Просто не се радвах на живота както преди, имах чувството, че съм луда.  Понякога не можех да спя, будих се, сънувах кошмари, нямах сила, нямах апетит, можех цял ден да лежа в леглото, но усещах, че пак се изнервям, защото не мога да си намеря място. Майка ми смяташе, че е глезотия, но аз наистина се чувствах зле  и мисля, че полудявах, че никога няма да се оправя и това ме натъжаваше.  От месеци не бях излизала никъде и бях като затворник в нас. От родителите ми най-често срещах упрек, че бездействам и нищо не правя, а се чувствах така, сякаш просто нямам сили да се помръдна. Даже все по-често ми минаваха мрачни и тъмни мисли относно смъртта и като че ли, се примирявах с това. Дори преди няколко месеца бях на косъм да умра, заради злоупотреба с алкохол и антидепресанти. 

 Оттогава  избрах да спра лекарствата, защото не успях да понеса страничните ефекти, а може би не бях достатъчно упорита, търпелива, настоятелна, активна, знам ли и аз какво се случи. Отказах вече да ходя на психиатри не защото са лоши, не поставят правилната диагноза или изписват куп анти-живот лекарства, а просто защото аз самата нямах сила да се боря и да живея. Нямах и желание, не виждах смисъл...

След няколко месеца моите родители разбраха, че положението е сериозно и се притесниха. Тогава ме накараха да отида на психолог, имах толкова съпротиви, не желаех...! Първите няколко пъти ходих с много усилия, нямах желание да споделям с някакъв непознат човек личния ми живот! Срещите ни преминаваха основно в разговори и някакви други „психологични методи“, от които излизаше наструпалата се мъка в мен под формата на сълзи..,много плаках.

С времето забелязах как се поотпуснах и започнах с желание да ходя и да споделям, чувствах се добре, започнах да излизам и да създавам контакти с хората. Вече след близо година съм изключително щастлива, че нашите ме принудиха да посетя психолог. Не вярвах, че може да ми се помогне, а и не исках. Сега имам друго мислене за живота, искам да го живея и да се наслаждавам на всичко, което предлага. Разбрах, че тези периоди често се случват на много хора и не е трудно да се преминат, трудно е да го поискаш и да потърсиш помощ! Много хора правят грешка и дълго време чакат, а така само се задълбочава състоянието. Моят съвет е, хора,  колкото по-скоро и навреме посетите специалист, толкова по-скоро ще се възстановите от това нежелано състояние! Не отлагайте и нито минута за това!“
 

За Психолог Симоника Денева

Симоника Денева е завършила магистратура по Социално консултиране и психология в „Бургаски Свободен университет“. Има опит в консултирането на деца и жени, жертви на домашно насилие. Преминала е обучения по посттравматично разстройство, психосоматика, психодрама, едипова функция на бащата и майката, асертивно поведение и др. В момента се обучава за психотерапевт в направлението Позитивно-динамична психотерапия. Притежава диплома за професионален коуч. В своята самостоятелна практика работи с възрастни и тийнейджъри.

Подобни постове

Запази час за консултация със Симоника ДеневаЗапази час за консултация със Симоника Денева
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах