Всички ние сме преживявали драмата на семейния конфликт - понякога като инициатори, друг път като „жертви“. Факт е, че независимо от коя страна на конфликта се намираме, обикновено „печелим“ едно и също – негативни преживявания и стрес, неизгладени недоразумения и тревожност. Честите конфликти нараняват и рядко водят до разрешаване на натрупаните проблеми. Всичко това  може да бъде изтощително и вместо да разреши назрелия проблем, може да го задълбочи.


За да предотвратим това, първата и най-важна стъпка е да осъзнаем, че постоянните борби за доказване, че винаги сме прави, може само да навредят на здравето ни – емоционално, психическо и ментално. Конфликтът, по своята същност, винаги е стресиращ. Затова необходимо е да разберем, че проблемите могат да бъдат решени и без проявата на бурни емоции. Просто преди да избухнем е добре да помислим и за други варианти, да се опитаме да се поставим на мястото на другия. 

Ето как можете да направите дома си едно по-спокойно и щастливо място, като не се поддавате на гнева си:

1. Изяснете ситуацията
Обикновено конфликтите възникват когато правилата не са добре регламентирани или когато някой от семейството не е съгласен с тези правила и решава, че има правото да ги наруши. За да избегнете подобни противоречия трябва да изясните: Ясно ли са формулирани правилата? Общуването между вас многопосочно ли е? Вие самите спазвате ли тези правила? Не забравяйте, че личният пример в общуването е изключително важен. Ако вие си позволявате да прекрачвате границите, това дава повод на другите да се чувстват свободно и да следват примера ви. Ако вие можете, защо те да не могат също да се възползват?
 Напрежението в междуличностните отношения често идва от вероятна неравнопоставеност в семейството. 

2. Овладейте гнева си 
Наблюдавайте и коригирайте своя тон и премерете думите, които използвате при конфликтна ситуация.
При конфликт е много важно това,  което казваме. И как го казваме. Бъдете внимателни! Не наранявайте с думи когато  говорите с членовете на семейството си - дори ако сте уморени или разстроени, опитвайте се да намерите верния тон. Бъдете уважителни! Думите нараняват. В последствие могат да ви донесат горчиво чувство за вина, както и задълбочаване на конфликта. Затова, когато чувствате, че тревогата ви нараства в определен момент, поемете дълбоко дъх и се опитайте да заявите своите претенции по начин, който няма да нарани другите. По този начин няма да задълбочите конфликта, а отсрещната страна ще разбере, че търсите разрешаването му.

3. Бъдете гъвкави
Разбира се, има някои ситуации и правила, при които не може и не трябва да се огъвате. Но повечето  ежедневни проблеми позволяват разумни компромиси, които няма да накърнят правото ви да отстоявате мнението си по даден въпрос. Най-важното  при конфликт е да си припомните, че вашето семейство всъщност са вашите най-любими хора - партньорът ви, децата ви.  Това са хората, които обичате, които подкрепяте и ви подкрепят, които са най-съществената част от живота ви. Струва ли си да се наранявате взаимно ? Опитайте да погледнете проблема и през техните очи. Тогава е възможно да откриете, че вашият дом е по-щастливо място отколкото предполагате и в резултат на това да работите за по-добри семейни отношения. Вашите най-любими хора го заслужават.
 

За Психолог Лили Николова

Лили Николова е завършила магистърска степен по педагогика и психология в Тракийски Университет – Стара Загора, със специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”. В Психологичен център "Хибара“, освен редовните сесии, провежда и онлайн консултациите с клиенти. Работата и е насочена предимно в консултиране на възрастни и семейства. Притежава сертификат за завършено базово ниво по Позитивна психотерапия.

Подобни постове

Запази час за консултация с Лили НиколоваЗапази час за консултация с Лили Николова
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах