Въпрос: "Притеснявам се, че с дистанционното детето ми пропусна много неща от учебния материал – той е 3-ти клас. Дали да не преговарям с него през лятото материала от годината?
дете, образование, родители, учене, училище"  teodora_pb

Психолог Антония Бошева: Скъпи Родители, ваканцията е най-дългоочакваното време за почивка, игри и забавления за Вашите деца. Това е времето, в което те  се отпускат след дългия и понякога напрегнат учебен процес. Както ежедневно поддържаме тонуса на мускулите си с физическа активност, така би било добре и през ваканцията да поддържаме тонуса на мисловните си и интелектуални процеси, чрез различни занимания като напр. преговаряне на учебния материал, пропуснат през годината или усвояването на нов такъв. Това би подпомогнало  децата в оформянето на  положителна нагласа  към учебния процес, а липсата на оценка  на учебните занимания през лятната ваканция ще даде спокойствие, което ще се прояви в резултатите от дейността.

От изключителна важност е това да се случва не принудително, а само със съгласието на детето. Добре би било да му оставите известно  време след края на учебната година, в което то да се отдаде на пълна почивка от учебния процес.

Успехите в училищната дейност зависят от развитата способност на децата преди практически да я изпълнят, да я извършат в ума си, да я планират, да изберат средствата, с които ще си служат и начините на изпълнение. Учебните занимания  през ваканцията, които могат да бъдат и под формата на игра, дават тази възможност на децата да развият въображението си при организирането им. Така те ще придобият  или повишат  увереността в способността си да планират  своите занимания и интереси във времето. Всяко дете има своите индивидуални особености, спрямо които проявява  интерес  към различни дейности. За любителите на  забавни приказки  и истории пригответе книжки и тетрадки, защото самите те могат да измислят  такива, така ще се развие не  само творческото въображение, но и ще се припомнят  важни правила от  българския език.

Най-лесният начин да бъде запомнено нещо е чрез преживяване, затова занимания сред природата и запознаване с интересния растителен и животински свят, който ни заобикаля, ще обогати познанията  по природни науки.  Разнообразяването с  музика, рисуване и физическа активност е важно. По този начин процесът на усвояване на нова информация ще бъде много по-интересен и полезен за самото дете. Така децата ще се научат да съчетават  желаното с необходимото, ще придобият чувство на отговорност  и себеовладяване, решителност и  смелост, ще развият волята си и няма да  отстъпват пред трудностите, които могат да породят  напрежение и съмнение в собствените им способности.

А Вашето внимание, подкрепа и любов, скъпи Родители, са едни от най-ценните подаръци, които ще получи детето в съвместните Ви занимания. Използвайте смело  лятото, за да може самите Вие – Родителите, да „върнете” времето на своето детство, да се запитате дали сте пропуснали нещо  и да изживеете още веднъж, но по различен, интересен и магичен начин тази ваканция, заедно със своите наследници.

Източник: https://detetodnes.bg/novini/%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%81%d0%bd%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d0%bc-%d1%81%d0%b5-%d1%87%d0%b5-%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b4%d0%b5/?fbclid=IwAR2EZx5jVImwDhnDD0Vn9kCo9IGNP-U2xboNcdJu9upIJgJcJWyTEgR3x2Q

За Психолог Антония Бошева

В периодите на детско развитие, нерядко родителите са изправени пред различни трудности. От работата ми с деца, като детски психолог, и от личната ми опитност, като майка на 3 деца, мога да споделя, че понякога тези процеси са съпътствани с тревога и затруднения в съчетаването на любовта с твърдост и уважение, толкова важни при очертаване на здравословните граници в периодите на израстването. В такива моменти на емоционални вълнения в семейството е безценна помощта на психолога.

Подобни постове

Запази час за консултация с психолог Антония БошеваЗапази час за консултация с психолог Антония Бошева
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах