Какво представлява паник атаката и как да я преодолеем?

Хората непрекъснато живеят в стресови ситуации или в ситуации, предизвикващи паника.Не е необичайно тези стресови събития в ежедневието да се проявят в панична атака. Когато някой е връхлетян внезапно и без някаква видима причина от страх, и когато това състояние предизвиква физическа реакция на тялото, то се определя като паническа атака.

Чувството за паника, безпокойство или нервност са част от редица емоции, които всеки може да преживее в ежедневието си. Всъщност, учените казват, че паниката е нашият естествен отговор на мозъка към външна заплаха или стрес. И че понякога тези проявления могат да бъдат дори здравословни, защото паник атаката иде да ни подскаже, че нещо не е наред в нашия живот, че е необходимо да променим начина, по който приемаме света.

Всеки, който някога е преживявал паник атака познава обсебващото чувство на страх и безпомощност,

Мощната вълна на атаката идва внезапно, завладява цялото ни същество, превзема мислите ни и ни парализира – какво се случва с мен, дали не съм терминално болен, умирам ли? Страхът от смъртта в подобен момент е по-силен от всяка друга мисъл, защото се включва инстинктът за самосъхранение. Превзет от подобен ужасяващ страх, човек не може да реагира рационално и адекватно на преживяването.

Когато паническите атаки започнат да  зачестяват, въпреки  липсата на конкретна причина или когато започват да оказват отрицателно въздействие върху ежедневните дейности на човек, е необходимо да се предприемат конкретни мерки, тъй като е възможно да се развива паническо разстройство. То, от своя страна, представлява вид тревожно разстройство, при което човек изпитва внезапни и повтарящи се случаи на пристъпи на паника. Най-често те настъпват без видима причина и не следват никакви модели.
  

Съжествуват различни причини, които се обуславят от генетичното наследство, семейната среда, преживяване на  травмиращо събитие, темперамент и уникални личностни характеристики.  

Често хората, които получават пристъпи на паника, се опитват да намалят симптомите си с помощта на упойващи вещества или алкохол. При използването им  може да се постигне временно облекчение, но това не е дългосрочно решение и би могло да се окаже опасно, като доведе до други сериозни проблеми  - злоупотребата и пристрастяване, които реално не лекуват, а временно притъпяват усещанията. 

Тъй като няма начин да се предскаже поредния пристъп на паника, особено когато  не е причинен от някакво значително събитие в живота, хората започват да живеят в перманентен страх от следващото връхлитане. Тази непредвидимост е може би едно от най-мъчителните неща и е катализатор за допълнително безспокойство.

Много често хората, страхувайки се от нова проява на паник атака, нарушават естетсвения си ритъм на живот -  започват да избягват места, хора и ситуации, които свързват с предишни негативни преживявания.

Изолират се, затварят се в дома си, стават асоциални. И всичко това е подчинено на страха от евентуална атака. В психологията това състояние е известно като „Страх от страха“. В повечето си проявления то е ирационално, но човек, преживял нееднократно ужаса от паническа атака е обсебен от подобни тревоги и инстинктът му за съхранение взима връх над всички разумни доводи. За жалост това емоционално свръхнапрежение може да доведе до развиване на други фобии или психотични разстройства.

Симптоми на паник атака:
  

Симптомите на паническа атака понякога могат да бъдат сгрешени с такива  при инфаркт или инсулт и включват следното: болки в гръдния кош, усещане за гадене, чувство на изтръпване на крайниците, затруднено дишане или невъзможност да си поемете дъх, изпотяване или горещи вълни, сърцебиене, гадене, главоболие, тремор, страх от смъртта.
Атаката обикновено трае между 5 и 10 минути, но последващите ефекти могат да продължат няколко часа след това, при кито тялото се чувства изтощено и уморено.

Най-важно е човек да знае, че пристъпите на паника не са животозастрашаващи. Те не могат да ви убият. В същото време обаче паническите атаки или паническото разстройство не трябва да бъдат пренебрегвани и оставени без лечение, защото рано или късно това ще започне да оказва влияние върху живота ви - физически, психически и емоционално.

    

Основните и най-важни въпроси за човек, преживяващ паник атаки, е как да се пребори с тях, как да се научи да ги преодолява, как да се съхранява след подобни пристъпи и не на последно място как да се излекува. 

Най-препоръчваният и ефективен курс на лечение при панически атаки и паническо разстройство е комбинация от медикаментозно и психотерапевтично лечение. Разбира се в зависимост от конкретното състояние и спецификата на случая. Много често хората предпочитат да не използват лекарства и търсят алтернативни начини за справяне, тъй като се страхуват, че могат да придобият зависимост към медикаментите. Консултацията с лекар обаче често е препоръчителна, тък като понякога причина за паник атаките могат да бъдат чисто физиологични – например нарушение на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, както и химичен дисбаланс в организма. 
    

Доказано работещ метод за справяне с паник атаки и паническо разстройство е работата с психолог или психотерапевт, който би ви изслушал и подкрепил.

Съществуват различни терапевтични практики и техники за справяне с паник атаките и за намаляване на тревожността, която водят със себе си. С помощта на отговорен и добре обучен психотерапевт, след няколко сесии човек може да се научи да не се страхува от пристъпите на паника. Крайната цел е клиентът да овладее паническата атака, а не да и бъде подвластен.  След достигне до този етап, човек възвръща предишното си  състояние, предишния си начин на живот и най-важното, вече има изработен ефективен модел за справяне при евентуална паник атака.
   

Добре е да се знае, че паник атаките са напълно преодолимо състояние, с което са се справили много други хора преди вас. Така че, освободете се от страха и несигурността, няма причина да не успеете да се справите с пристъпите на паника, за да можете да продължите живота си пълноценно.

За Психолог Лили Николова

Лили Николова е завършила магистърска степен по педагогика и психология в Тракийски Университет – Стара Загора, със специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”. В Психологичен център "Хибара“, освен редовните сесии, провежда и онлайн консултациите с клиенти. Работата и е насочена предимно в консултиране на възрастни и семейства. Притежава сертификат за завършено базово ниво по Позитивна психотерапия.

Подобни постове

Запазете час за консултация с психолог Лили НиколоваЗапазете час за консултация с психолог Лили Николова
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах