Ревността – онова болезнено, изгарящо чувство, на което всеки е бил подвластен. Ревността е болка и страдание. Превзема ни, обсебва ни и ни променя. Самоунищожителна реакция, която замества любовта. Не, не се идентифицира с нея. Просто заема място и.
Ревността може да има бурно проявление или да бъде тиха тъга, може да бъде агресивна или прикрита. Но винаги е нараняваща. А това води след себе си конфликт в отношенията с другия.
Обикновено тя се проявява когато се чувстваме заплашени. Когато се страхуваме и се подценяваме.

Чувствате ли се понякога несигурни? Често ли се съмнявате и не се доверявате на себе си? Подлагате ли на дълбок анализ чувствата си и чувствата на другия? 

Фактологията доказва, че ревността не е довела до нищо добро. Дори напротив – тя генерира един безкраен цикъл на гняв, депресия и хаос, който не само създава проблеми за нас самите, но и застрашава връзките ни.

Ето няколко начина, чрез които можете да укротите ревността и да се справите с нея.

1. Усетете реакциите на тялото си и се свържете с тях.
Когато партньорът ви гледа с възхищение някой друг или флиртува с него, какво се случва с вас и как тялото ви реагира на тази ситуация? Ускорява ли се пулсът ви? Чувствате ли се напрегнати и застрашени?
Можете да запишете на лист всички реакции на тялото ви , начинът по който се чувствате. Опишете детайлно и подробно чувствата и емоциите, които изпитвате.  След това ги прочете и ги осъзнайте.  Опитайте се да овладеете първосигналните си реакции. Те носят само негативи. Ако ги изразите бурно може да ви навлекат само неприятности. Раздразнението, гневът и спонтанността в подобни моменти обикновено усложняват нещата. Но най-важното – нараняват.

2. Заменете негативния разговор, който се случва в ума ви с реалистичен.
Всеки път, когато се задействат несигурността и съмненията ви, си припомнете, че вие сте във връзка, която е създадена и изпълнена с любов, всеотдайност и доверие. Припомнете си защо сте избрали да бъдете точно с този човек . Доверете се на избора си.

3. Реалност или мнителност?
Вашите усещания наистина ли са свързани с реално подкрепени факти или просто съмнението ви се поражда заради предишен опит? Задайте си този въпрос за всяка ситуация, когато изпитате ревност. Има ли наистина някакви реални доказателства за ревността ви? Ако си дадете време, най-вероятно ще осъзнаете, че несигурността ви се основава на предишни неразрешени проблеми.
Ако в миналото си сте се чувствали предадени и излъгани, защо настоящата ви връзка трябва да плаща за тези грешки? В случай, че имате стари травми, отрабоботването им би било успешно, ако се свържете с психолог, за да изчистите своите съмнения. 

4. Водете  си дневник.
Всеки път, когато се чувствате несигурни или застрашени от нещо, пишете! Направете си дневник. В него можете да описвате подробно всичко онова, което чувствате, което ви измъчва. Пишете толкова дълго, колкото ви е необходимо, за да се разтоварите. Споделите страховете си, чувствата си, надеждите си. Със сигурност ще се почувствате по-добре. Това е разговор  със самия себе си. Но когато е написано, когато мине през ума ви и чисто технологично през ръката ви, е много по-ефективно, отколкото когато разговаряте на ум със себе си.
Предприемането на тази допълнителна стъпка ще ви спаси от драматични изблици на ревност и ще ви помогне да получите по-ясна перспектива. 

5. Не проектирайте своята несигурност върху партньора си.
Няма нищо по-непривлекателно от някой, който постоянно поставя под съмнение всяко действие на другия. Непрекъснатото натякване и честите съмнения само отблъскват другия. Вместо да се измъчвате и да сте подозрителни, да разпитвате или да обвинявате, просто кажете на партньора си как се чувствате. Споделете му своите страхове. Ако той наистина ви обича и цени, ще намери начин да ви успокои. 

6. Помислете как ще реагирате следващия път, когато се чувствате несигурни.
Много по-лесно е да реагирате спокойно, когато сте подготвени предварително. Човек може да преодолее ревността си когато избере да бъде по-уверен както в себе си, така и в партньора си. Доверете се на себе си. И на другия. Той неслучайно ви е избрал. 

Трябва да знаете, че ревността е едно от най-безполезните чувства. Единсвеното, което ни носи е самонараняване. Същевременно отблъсква партньора ни. И все повече го отдалечава от нас.
Защото истинската любов се идентифира с това да дадеш свобода на другия. Да му се довериш. И да не се опитваш да задържиш никого насила.
Да отхвърлиш ревността е равносилно на самосъхранение. Важно  е да запомните, че не трябва да драматизирате. Не се самонавивайте и не си причинявайте излишно страдание. Трябва ви малко тренинг. И опит. Защото ревността е преодолима .

За Психолог Лили Николова

Лили Николова е завършила магистърска степен по педагогика и психология в Тракийски Университет – Стара Загора, със специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”. В Психологичен център "Хибара“, освен редовните сесии, провежда и онлайн консултациите с клиенти. Работата и е насочена предимно в консултиране на възрастни и семейства. Притежава сертификат за завършено базово ниво по Позитивна психотерапия.

Подобни постове

Запиши час за консултация с Лили НиколоваЗапиши час за консултация с Лили Николова
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах