Понякога е трудно любовта да бъде разпозната, но още по-трудно е да се разбере кога е време една романтична връзка да бъде прекратена. Има хора, чакащи с години да намерят  подходящия партньор, на когото да отдадат цялата си любов. Когато го намерят и се впуснат в романтични отношения с избраника си обаче, идва момент, в който започват да се чудят дали това е правилният човек. Тогава започват да се питат, да сложа ли край или да остана и да продължа в тези отношения. 

Не си сигурен дали е време да се разделите? Как да разбереш какво е най-добре да направиш?

Ако се чудиш дали  да прекратиш връзката си, само защото първоначалното вълнение и страст, които си изпитвал в началото са си отишли, това означава, че е време да вземеш решение. Понякога точно това е моментът, в който е добре да си тръгнеш, а друг път може просто да преживяваш една от кризите на връзките.

Кога е добре да си тръгнеш и кога е добре да продължиш взаимоотношенията?

Романтичните връзки преминават през няколко различни етапа.
Истината е, че не можеш да задържиш завинаги чувството на чиста радост и вълнение, което си изпитвал в началото на връзката ти, защото когато се влюбиш в някой започваш да пренебрегваш неговите несъвършенства и виждаш само достойнства. Често дори ние хората започваме да „приписваме” на партньора си качества, които той изобщо не притежава.

Това е нашата представа, която  си създаваме за този човек, а тя обикновено е нереална. И с течение на времето доста неща започват да изпъкват.  Тогава можеш да изпаднеш в размисли и чуденки: "Ама, как не съм забелязал това преди?"

Не се обвинявай, защото това е напълно нормално във всяка една връзка и е нещо през което ще премине всеки, когато връзката е дългосрочна. Не е нужно да я прекратяваш и да се отказваш само заради това. Както и не е нужно да си тръгваш, само защото вече нещо не ти харесва, или само защото с партньорът ти сте на различни мнения и имате различни гледни точки.

Всяка връзка се изгражда от двама души, които са различни и уникални сами по себе си и не е нужно да са на едно мнение. Все пак, ако това е факт, означава, че единият е отдаден и е готов да се съгласява и дори да пренебрегва себе си. Но разногласията могат да бъдат нещо добро, ако знаете как да ги преодолеете здравословно във връзката си.

Няма връзка, която може да издържи години без никакви разногласия и спорове. Всяка връзка има хубави и лоши периоди. Но здравите взаимоотношения се базират на взаимност, на изграждане на нещо заедно, само така се постига истинска любов.

Но ако усещаш, че си се променил твърде много и дори вече не се разпознаваш, ако вече не се радваш на живота и чувстваш че си се изгубил, може би е добре да прекратиш тази връзка, за да намериш себе си отново.

С помощта на терапия и консултиране, включително услугите, предлагани в Психологичен център „Енигма”, връзката ти може да продължи. Понякога е нужно да бъдат направени съответните промени, но първо и двамата партньори трябва да имат желание да я накарат да работи.

Довери се на вътрешното си усещане. Ако знаеш, че  връзка ти е важна за теб, може да опиташ да я възстановиш чрез психотерапия. Това ще ти помогне да разбереш причините за кризата, вместо да бързаш да вземаш решение за прекратяване.

Може с партньора ти да опитате да отделите малко време, за да разберете къде е проблемът, но понякога е достатъчно просто да се довериш на себе си и своите възприятия, усещания и преживявания.

Кога е време да си тръгна?

Не се чувстваш уважаван!
Уважението е много важно условие във всяка връзка. Ако липсва уважение, значи връзката е нездравословна. Това означава, че партньорът ти не зачита твоите желания и чувства и не отчита нуждата ти от граници, правейки неща с които не се чувстваш добре. Уважението е важно, особено в романтичната връзка.
Когато чувстваш, че твоето мнение няма значение, това често е знак, че човекът не те уважава. Ако не можеш свободно да извършваш дейностите, които искаш, да посещаваш места, които искаш, или ако нямаш свободата да определяш какво да правиш с времето си във връзката, то тази връзка не е здравословна. Здравите взаимоотношения се изграждат на основата на взаимен обмен - даване и получаване. 

Чувстваш, че не можеш да се довериш на партньора си!


Ако разбираш, че не можеш да се довериш на другия, всяко твое усилие, връзката ти да проработи в дългосрочен или краткосрочен план, може да бъде много трудно и сложно. Ако си наясно, че другият има тайни от теб, или е имал в миналото, може би е време просто да си тръгнеш от тази връзка. Вероятно ще си спестиш много изгубено време и разбито сърце в дългосрочен план.
Ако доверието е нарушено във връзката ти, но не искаш да я прекратяваш, може да се консултираш с психолог, от който да научиш как заедно с партньора ти да възстановите доверието си един с друг. Това означава, че твоят партньор трябва да е готов да направи необходимите промени, за да ти помогне да му се довериш отново. Ако той не желае да направи това, ще ти е трудно в тази връзка и вероятно в някакъв етап ще вземеш решение да я приключиш.

Когато има злоупотреба!


Ако в една връзка има злоупотреба, означава, че тя трябва да бъде приключена. Такава връзка не е изградена на основата на истинска романтична любов. Злоупотреба не е непременно физическо насилие. Емоционалното и словесното насилие не са по-малко нездравословни и дори отровни. Също така, сексуалното насилие може да бъде и с човек, с който сме във връзка. Фактът, че се срещате, живеете заедно или имате сключен брак, не предоставя права на партньора ти да игнорира твоето несъгласие. Нищо от това не трябва да търпиш!

Ако чувстваш, че си изгубил себе си!


Ако една сутрин се събудиш с осъзнаването, че си се променил до неузнаваемост и вече дори не знаеш кой си. Когато разбереш, че винаги променяш поведението си, правиш компромиси със себе си, държиш се по определен начин, когато партньорът ти е около теб. Когато си готов на всякакви промени, само за да го направиш щастлив и да изтърпиш всичко, което не ти харесва, тогава е време да си тръгнеш от тази връзката. Ако не можеш да бъдеш себе си с човека към когото имаш чувства, тогава не е добре за теб да имаш дългосрочна връзка с него, дори и да ви е трудно да се пуснете. 
Ако другият иска постоянно да те променя, това означава, че не те приема такъв какъвто си, там няма истинска обич и не е нужно да продължаваш да стоиш в тези отношения.
Истинската любов не изисква ничия промяна!

Как да си тръгнеш от човека, когото обичаш?


Ако обичаш някого, но чувстваш, че е време да продължиш напред и да се отдалечиш от любовта и връзката, но ти е трудно да предприемеш тази стъпка, или ако желаеш да възстановиш или запазиш връзката си, можеш да потърсиш помощта на специалист. Намирането на семеен терапевт може да научи  теб и партньора ти да общувате по-ефективно, може да ти осигури умения за справяне, които да използваш, ако решиш да прекратиш връзката. С терапевта може да  работите върху психичното ти здраве и това да ти помогне по-лесно да продължиш напред в бъдещето.

За Психолог Антоанета Георгиева

Антоанета е магистър по детска психология и треньор по емоционална интелигентност. В самостоятелната си практика работи с деца, тийнейджъри и възрастни, и провежда тренинги и семинари за личностно развитие. Антоанета е основател и управител на Психолози и психотерапевти "Енигма" в Бургас.

Подобни постове

Запази час за консултация с Антонета ГеоргиеваЗапази час за консултация с Антонета Георгиева
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах