Депресията е едно от най-често срещаните състояния, свързани с психичното здраве. Тя може да засегне хора от всички възрасти, включително и деца. Въпреки, че понякога трудно се разпознава, депресията може да се отрази сериозно върху функционирането на личността и да създаде трудности в ежедневните дейности и да повлияе сериозно върху живота на засегнатия човек. 


Обикновено свързваме депресията с емоционалните, психологическите или социалните симптоми, които се изразяват по време на това разстройство и по-рядко сме склонни да забелязваме физическите такива.


Депресията обикновено засяга хората по различен начин, което означава, че при различните хора, тя може да  се прояви с различни симптоми. Например, при някой могат да се проявят повече физически симптоми, за разлика от други хора.


Какви са физическите симптоми на депресията?


1.    Умора. Това е един от най-изявените симптоми при депресивно разстройство.
2.    Болки в тялото. Хората с хронична болка, са изложени на по-голям риск от депресивно разстройство. Често хората, живеещи с хронична болка развиват тежка депресия.
3.    Храносмилателни проблеми. Стомашно-чревен дистрес. При изследване на хора с депресия се установява връзка между депресия, тревожност и храносмилателни проблеми, както и при хора с диагностицирани храносмилателни разстройства.
4.    Промяна в апетита. Загуба на апетит или прекомерен апетит. Преяждане.
5.    Забавена психомоторна активност. Забавени движения, например забавена реч, намалена физическа активност.
6.    Затруднения в самообслужването, като миене на косата, душ, хигиената като цяло, ежедневните дейности. 
7.    Промени в съня. Безсъние, трудности при заспиването или прекомерна сънливост.

Всички тези симптоми, както и емоционалните, психологическите или социалните, повлияват живота на засегнатия по различен начин. Например умората или липсата на достатъчно енергия могат да затруднят поддържането на отговорностите и задълженията, свързани със семейство, работа или училище. Липсата на сън също може да има сериозни последици. Като цяло депресията увеличава риска от усложнения на физическото здраве и може да създаде предпоставка за развиване на сърдечни заболявания.

Какво можете да направите, ако имате физически симптоми на депресия?


На първо място се консултирайте с лицензиран психотерапевт. Психотерапевтът не е задължително да е лекар, но е нужно да е преминал допълнителна следдипломна квалификация в една от лицензираните психотерапевтични школи в страната или в чужбина, и е специалист в областта. Изключително важно е терапевтът да е дипломиран, защото за жалост в България не всички са такива. За лечението на депресията понякога психотерапията не е достатъчна форма на лечение, за тази цел е добре да се комбинира с медикаменти. Диагнозата и медикаментозното лечение се назначават само от психиатър.


Много хора се тревожат да използват антидепресанти, но е важно да знаят, че понякога те са необходими и в началото са в помощ на психотерапевтичния процес. Когато терапията започне да дава резултати, приемът на лекарствата може постепенно да бъде прекратен.
По време на комбинираното лечение: психотерапия и медикаменти, физическите симптоми на депресията ще започнат да се подобряват, понякога напълно изчезват.
Полезно допълнение към лечението на депресия са групите за подкрепа. Там ще срещнете хора със същите проблеми, ще споделите опит и можете да намерите подкрепата и разбирането, които не сте откривали до сега.


В Психологичен център „Хибара”, провеждаме подобни групи. Групите са безплатни. Можете да се запишете тук: 0889920489
Преди всичко друго, най-важното е да потърсите помощ, когато имате нужда. Може да отнеме време, за да намерите правилната комбинация от лечение, но ние психолозите и психотерапевтите от Психологичен център „Хибара” сме тук за вас. Подобряването на качеството ви на живот е напълно постижимо.


Как да разбера, имам ли депресия?


Заедно с физическите симптоми, може да се проявяват и други признаци на депресия. Например, загуба на интерес към любими дейности и хобита, липса на настроение, усещане за тъга и прекомерен плач, емоционално изтръпване, раздразнителност , превъзбуденост, усещане за безнадеждност или чувство за незначимост и безполезност, изолация от хората, мисли за самоубийство, трудна концентрация.


Ако забележите симптоми на депресия в себе си, консултирайте се със специалист по психично здраве. 
Не се нуждаете от диагноза депресия, за да започнете психотерапевтично лечение при лицензиран терапевт. Терапията може да помогне при различни състояния, както при депресия и депресивни разстройства, така и при стрес, скръб, социални взаимоотношения и други. Терапията е опция, която е в помощ на всеки човек, намиращ се в затруднение и е добре да се обмисли.


 

За Психолог Антоанета Георгиева

Антоанета е магистър по детска психология и треньор по емоционална интелигентност. В самостоятелната си практика работи с деца, тийнейджъри и възрастни, и провежда тренинги и семинари за личностно развитие. Антоанета е основател и управител на Психологичен център "Хибара" в Бургас.

Подобни постове

Свържи се с Антоанета ГеоргиеваСвържи се с Антоанета Георгиева
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах