Чувството за вина може да се превърне в сериозен психологически проблем при много хора. То обикновено е продиктувано от собствените ни критерии за добро и зло, за правилно и неправилно. Определя се от личната нагласа на всеки един от нас, от възпитанието и от самовъзпитанието ни .

Чувството за вина най-често е проява на страха да заявим себе си – собствените си желания, усещания, разбирания и  поведение. 

Какво ще кажат другите? Какво ще си помислят за мен? Дали ще разберат моите причини и мотиви? Дали ще продължат да ме харесват, да ме обичат и уважават? Дали няма да ме изоставят?  Дали ще ме приемат? Дали няма да ме отхвърлят? Всички тези въпроси са свързани с онова, което ни определя и идентифицира чрез социума. Страхът от отхвърляне е пряко свързан с вината, която се поражда в съзнанието ни.
Чувството за вина по-често е свързано с другите, определено от предходно наше действие или реакция, от последствията, които сме получили, но не рядко и със собствената ни личност.  ,,Прегрешенията,, спрямо самите нас също могат да доведе до дълбоко неудовлетворение и изпитване на вина. Например злоупотребата с храна, алкохол, различни субстанции, може да накара всеки да се чувства виновен и да засили неудовлетворението от собствената му личност.

Мислили ли сте какво ви носи чувството за вина? А какво ви взима? Свързвате ли го с желанието за съвършенство?

Не можете да оправдаете всички очаквания на другите, включително и очакванията към самия себе си.Това ви фрустрира, обременява ви, тревожи ви. По този начин трупате негатив след негатив. Докато в един момент разбирате, че трябва да се справите с всичко натрупано. Да се избавите от него. Да стигнете до изконната истина, че вие сте такива каквито сте и че никой, никой не е съвършен. Че, за да съхраните себе си, понякога е нужно да пренебрегнете другите, да заявите собствените си потребности. Човек, за да бъде пълноценен за обкръжението си, първо трябва да бъде полезен сам за себе си.

Какво спечелихте от вашето чувство за вина, което така старателно отглеждате години наред?

Култивирате го, пазите го, съобразявате се с него, приемате го за коректив във всичките си действия. Възможно е понякога вашето идеално вменено чувство за вина да ви е насочвало, да е диктувало последващите ви действия в някои ситуации. Как се почувствахте след всичко това? 
Нищо не спечелихте, докато му бяхте подвластни, нали?

Чувството за вина, докато ви превзема и владее, може да се превърне в причина за стрес, за развиване на различни зависимости, за изпадане в състояние на дълбока депресия.

Ако селектирате палитрата от всички чувства, които изпитвате, на които се подчинявате, които ви формират като личност – къде бихте поставили чувството за вина? Как ви променя то? Помага ли ви или  ви вреди?
Ако си отговорите на тези въпроси, може би ще стигнете до прозрението, че чувството за вина е възможно най-вредното и безполезно чувство, на което човек робува. Съществуват няколко варианта да се справите с обсебващото ви чувство за вина – да го приемете, да му се подчините, да го изчистите.Умението не просто да заглушим чувството за вина, а да го преодолеем, да се отърсим от него е възможност да приемем себе си такива каквито сме. 

Когато човек избере себе си, когато изработи модела да заяви себе си, може да се справи с чувството си за вина. 

Срещата с психолог или психотерапевт може да бъде изключително полезна за това. Съществуват техники и практики, с които специалистът би могъл да ви помогне, да ви съдейства , така че да съхраните собствения си душевен и емоционален свят.
Просто трябва да знаете, че за да преборите това усещане, най-важно е да изберете себе си!

За Психолог Лили Николова

Лили Николова е завършила магистърска степен по педагогика и психология в Тракийски Университет – Стара Загора, със специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”. В Психологичен център "Хибара“, освен редовните сесии, провежда и онлайн консултациите с клиенти. Работата и е насочена предимно в консултиране на възрастни и семейства. Притежава сертификат за завършено базово ниво по Позитивна психотерапия.

Подобни постове

Запази час за консултация с Лили НиколоваЗапази час за консултация с Лили Николова
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах