Всеки човек има изконното право да бъде щастлив. Да обича, да се чувства обичан, да споделя света си с близки и любими хора. Понякога обаче всеотдайността към другите ни кара да забравяме себе си, да пренебрегваме собствените си потребности.
Ето няколко причини да се поставите на първо място. Въпреки възпитанието и съпротивата, която всеки един от нас старателно отглежда с години в себе си.

1.    Вие сте прекрасна и уникална личност. Всеки човек е единствен сам по себе си. Всеки един от нас носи своята идентичност, своята неповторимост и с това допринася за пъстротата на света.

2.    Вие сте важен за себе си. Вие сте единственият човек, отговорен за своите мисли, за своите действия и решения. И само осъзнат човек, обичащ себе си, разбиращ своите мотиви, може да бъде пълноценен за своя живот. 

3.    Вие сте важен за любимите си хора. Обичате много своите близки, своите приятели. Но за да бъдете пълноценен в отношенията си с тях, трябва първо да сте пълноценен за себе си. За да сте потребен, за да съхраните хармонията в отношенията си с другите е нужно да съхраните първо собствения си свят.

4.    Вие имате своите победи, своите успехи. Ако в момента се чувствате неспособен или неуспял, то припомнете си вашите смели решяния в миналото, които са помогнали да постигнете различни върхове в своя житейски път. Със сигурност има такива. Как ви карат да се чувствате? Вярвате ли, че който е успял веднъж, има силата и енергията да успява отново и отново? 

5.    Вие можете! Имате нужда от доказателство, че можете да бъдете щастлив, да успявате, да се радвате на живота с цялата енергия, на която сте способен? Тогава действайте. Добрите намерения невинаги са достатъчни. За да се случват нещата трябва едно съвсем простично нещо – действие! Припомнете си, че можете!

6.    Вие владеете Любовта. Във всичките и форми и измерения. Любовта е най-сакралното чувство, най-щедрият дар, с който ни е дарила природата. Не забравяйте, че я владеете, защото тя е закодирана у вас на генетично ниво. Заради всичко, което правите с любов за другите, можете да си позволите да отделите малко от тази любов и за себе си.

7.    Вие има какво да дадете. Не само на околните, а и на себе си. Имате ли мечти? Със сигурност едно от нещата, които ни вдъхновява е умението да мечатаем. Мечтите, освен с усилия, търпение и действия, се постигат и с доза любов. Всяко нещо, сътворено с любов, дава удовлетворяващи, красиви резултати.

8.    Вие има какво да получите. Имате ли проблем  с получаването? Възпитанието и самовъзпитанието на всеки един от нас ни учи, че трябва да сме в полза на другите. Това често ни кара да пренебрегваме и да забравяме собствените си потребности и желания. Научете се да получавате! С благодарност.

9.    Вие заслужавате. Заслужавате да изберете да обичате себе си, да се поставите на върха на житейската ви пирамида. Припомнете си, че сте прекрасен, сърдечен човек, че сте любим за някого. Най-малкото -  Вие заслужавате заради всичко изброено по-горе.

За Психолог Лили Николова

Лили Николова е завършила магистърска степен по педагогика и психология в Тракийски Университет – Стара Загора, със специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”. В Психологичен център "Хибара“, освен редовните сесии, провежда и онлайн консултациите с клиенти. Работата и е насочена предимно в консултиране на възрастни и семейства. Притежава сертификат за завършено базово ниво по Позитивна психотерапия.

Подобни постове

Запази час за консултация с Лили НиколоваЗапази час за консултация с Лили Николова
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах