Изневярата е нарушение на  обещанието за вярност към партньора.

Тя може да срути света ви, да го опустоши, да ви направи безволеви и да ви накара да се чувствате изгубени. И ако се случи, това повдига трудни и болезнени въпроси:

Трябва ли да останеш?

Може ли доверието да бъде възстановено?

Може ли да простиш?

Или няма надежда и единственият изход е раздяла?

Хората често си задават въпроса какво е довело до тази ситуация, би ли могла тя да бъде предотвратена или поне предусетена. Какво представлява действителната изневяра? Границата между невинния флирт и откровеното предателството е много крехка.

Според психолозите  най-честата причина за изневярата е чувството за емоционално откъсване от партньора. Човекът, който е изневерил, обикновено се чувства недооценен, необичан, пренебрегнат, загубил е усещането за сигурност във връзката. Всички тези емоции водят до вторични чувства на гняв и негодувание, които го подтикват да направи нещо, което не е правилно и за което може да съжаляват по-късно.

Има случаи обаче, когато тръпката от това да направиш нещо забранено, макар да се счита за неправилно, е основният катализатор за последващите събития. Хората са различни, всеки със свой собствен емоционален свят и потребности, които се стремят да задоволят. Все пак основните причини за изневярата са няколко на брой и те определят най-общо цялостната картина на отделните случаи. 

Докато някои смятат, че изневярата е резултат от брак или връзка без любов, други вярват, че това е породено от прибързано решение, което е по-скоро емоционално, отколкото рационално.

Ето няколко причини, които провокират верността и водят до онова болезнено преживяване, при което човек се чувства предаден и емоционално безпомощен.

Според статистиката на първо място, колкото и да ви се струва невероятно, не е липсата на любов и близост, а –

1. Свободата и неограничената възможност за използване на интернет
Социалните мрежи и способността активно да се комуникира в интернет пространството се е превърнала в  една от основните възможности  за изневяра, тъй като е много лесно да се свържете с различни хора и да общувате с тях в продължение на часове, независимо дали сте у дома, на работа или дори на обществено място. Има много сайтове, социални мрежи и безброй онлайн приложения където хората могат да се срещнат и това неминуемо може да доведе  до началото на нова връзка.

2. Семейни проблеми
Когато в една връзка възникнат непреодолими  проблеми, които  не могат да бъдат решени,  партньорите често се отчуждават и това може да доведе до изневяра.  Независимо дали това е свързано с финансови въпроси, емоционални или сексуални несъответствия, двойките, които са изправени пред криза в живота си и не са в състояние да се справят с това по ефективен начин са застрашени от следното -  един от тях или и двамата могат да си позволяват да потърсят утеха и удовлетворение в нова връзка или дори в еднократен контакт. Без значение как го наричате, в действителност това е изневяра.

3. Неспособност за справяне с проблемите
Избягването на проблемите и неспособността на партньорите да се справят с тях е също една от основните причини за изневяра. Има моменти, когато вместо да търсят решение на проблема, партньорите се оправдават и се опитват да намерят някакъв друг изход, който ги въвлича в  изневяра. 
Не е изненадващо, че повечето прояви на изневяра се случват на работни места, където съпричастни колеги, съчувстващи, разбиращи и подкрепящи могат да се окажат катализаторът за започване на нерегламентирана връзка.

4. Сексуална неудовлетвореност
При нарушени емоционални отношения много често страда и интимността между партньорите. Неудовлетвореността от сексуалния живот,  загубата на интерес към другия, липсата на вълнуващи интимни преживявания е също една от сериозните причини за изневяра.
5. Скука
Може да не повярвате, но скуката е една от основните причини за изневяра. Хората попадат в рутинни практики, които отнемат вълнението от живота и това често води до желанието да се преживее нещо ново, непознато и дори забранено. Когато единият партньор вече не е доволен от връзката и търси нещо различно и вълнуващо, той неминуемо намира начин да разнообрази и оцвети живота си. Има много хора, които търсят тръпката от преживяването, за да избягат от отегчението. Те експериментират с различни неща, като приемане на нови хобита или излизане с нови хора и в крайна сметка изневеряват  на партньора си, дори и това да не е влизало в първоначалните им планове.

6. Липса на здрави отношения,  липса на любов
Липсата на нормални или здрави отношения също е основен фактор, който води до изневяра в дългосрочен план. Има двойки, които са сключили брак по някаква причина или са заедно поради конкретни мотиви –деца, финансови въпроси, и др.  Когато обаче няма любов между тях и те стигат предела на своята поносимост един към друг,  е логично, поне единият да потърси удовлетворение и споделеност извън дома. 

7. Живеят отделно дълго време
Днес много двойки работят упорито, за да се установят в обществото и да живеят по-добър живот, но това налага те да се разделят за дълги периоди от време, което често вреди на взаимоотношенията им. Когато единият  партньор отсъства дълго време, другият е самотен и е естетствено да потърси общуване и споделеност с някой извън семесйтвото. Дългата или честа раздяла кара хората да изгубят чувството за свързаност и принадлежност един към друг, което може да допринесе за изневяра.

Причините, поради които хората се предават един друг в отношенията си са много. Тръпката, вълнението от това да вършиш нещо забранено често пъти е силна и увличаща причина. Понякога актът на изневярва е продиктуван просто от любопитство – какво би било, ако го направя, какво би ми се случило и как бих се почувствал?


Във всеки един случай изневярата е травмиращо и болезнено изживяване.Как да реагираме, как да продължим след нея е въпрос на лично усещане и възможност. Съществува ли живот и след изневярата?
 

Четете във втората част от тази статия.
 

За Психолог Лили Николова

Лили Николова е завършила магистърска степен по педагогика и психология в Тракийски Университет – Стара Загора, със специалност „Педагогическо и психологическо консултиране”. В Психологичен център "Хибара“, освен редовните сесии, провежда и онлайн консултациите с клиенти. Работата и е насочена предимно в консултиране на възрастни и семейства. Притежава сертификат за завършено базово ниво по Позитивна психотерапия.

Подобни постове

Запази час за консултация с Лили НиколоваЗапази час за консултация с Лили Николова
Запази час

Коментари

За да функционира нормално сайта, използваме малки файлове с данни наречени бисквитки. Повече информацияРазбрах