Защо се нуждаем от психолог

психолог

depression-in-life

Думичката „психолог” сама по себе си обикновено провокира у българите появата на някакъв неопределен и немотивиран страх. Като че ли това е границата, отвъд която спират да те третират като „нормален” човек. Парадоксално е, че именно българите може би най-много от всички европейски народи имат нужда от психологическа помощ.

 

Преди да говорим защо се нуждаем от психолог, нека анализираме защо си мислим, че не се нуждаем? Има две основни причини.

 

Психологът е за „лудите” – не се прави разлика между психиатър и психолог/психотерапевт

Това е може би спънка номер едно. Колко хора знаят, че психологът е хуманитарна професия, а психиатърът е лекар? И че първият ще ти помогне с терапията, която е квалифициран да извършва, а вторият – с лекарства. Психиатърът е специализиран във връзката между човешката анатомия, физиология, психика и съответно – психопатология. Той нарича „болестните промени” с термини, поставя диагнози и лекува чрез медикаменти. Но ако ви трябва психологическо консултиране, по-добре изберете някой, който е дефиниран като „психотерапевт”, защото това е такъв психолог, надградил уменията си и чиято подготовка е освен теоретична, и практически насочена.

 

Недоверието на българина

Нагласата, че едва ли някой чужд човек те познава по-добре от теб самия. Че може да е
„нож с две остриета” и да те подведе по опасни пътеки. Защо да не се обади на приятелите си, те ще го „разберат по-добре!”.

„Хубаво е, ако живеем във физическо и психическо здраве и комфорт, но това невинаги е така. Ще се убедите колко много причини има в полза на това, че психологът понякога е необходим, за да възвърнем равновесието си. Защо се нуждаем от психолог?“

Психическото здраве е не по-малко важно от физическото

Всъщност не може да се каже кое е по-важно, понеже ние носим тяло и душа, които са свързани повече, отколкото предполагаме. Познато ни е чувството, че ако имаме физическо заболяване, то води до психически дискомфорт, спад в настроението, активността, тъга, загуба на надежда. По същата логика страданието в душата провокира телесна реакция. Някои не вярват, защото последиците не се наблюдават веднага, а с натрупване. Но медицински факт е, че определена негативна емоция влияе на пулса, кръвното налягане, хормоните, оттам на съответните органи и системи. Болестите се свързват с нещо неправилно в мисленето, в моделите на поведение, в реакциите. Например стомашните проблеми може да имат в корена си „нещо, което не мога и не искам да преглътна, невъзможност да приема”. Една от причините за безсънието е страх да загубиш контрол, страх от смъртта, прекалено вкопчване в Егото. А за трудното ставане от сън – страх от новия ден, неувереност в справяне с предизвикателствата.

Отговорността към собственото здраве ни заставя да мислим и за психическата си стабилност. Не само, за да живеем по-леко, а и заради хармоничните ни взаимоотношения с хората, които са скъпи или важни за нас.

Според Световната Здравна Организация „Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на разстройство или недъг”. В случай, че сте тъжни, тревожни и ви се струва, че не ви върви в живота, това е достатъчен индикатор да се консултирате с психолог.

 

За да разгърнете потенциала си и да бъдете по-успешни

Задачата на психолога е да ви помогне да опознаете себе си и да се видите „отстрани”, за да активирате ресурсите си за справяне с проблемите. Вие със сигурност имате ресурси, за които не подозирате – защо тогава не дадете възможност те да бъдат отключени? Ако се научите да обичате себе си, да сте по-уверени, това е основа да бъдете осъзната личност, по-добри като партньори във връзката, като родители на децата си, като професионалисти в работата.

 

Нежната „материя” на човешката душа изисква специални познания и квалификация

С други думи, и най-добрият ви приятел в желанието да помогне не е квалифициран да го направи професионално. Би могъл да ви окаже съпричастност, но съветите му несъзнателно ще се определят от неговия мироглед и личен опит. Което може да е несъвместимо с Вас. Излишно е да говорим колко могат да ви объркат врачки, гадатели на карти и подобни „медиуми”.

 

И накрая – посещението при психолог не изключва във всички случаи медикаментозната терапия, назначена от психиатър. В някои случаи, например при тревожността, паник атаките, натрапчивите мисли, предпоставката е биохимична – дефицит на определен хормон, – затова не трябва да се пренебрегва посещение на психиатър и прием на медикаменти! Но тъй като един психологически проблем се корени и в предишния опит на човека в съчетание с ценностната му система, лекарствената терапия ще бъде много по-успешна и трайна във времето, ако използвате услугите на психотерапевт.

/ Без категория

Споделете публикацията

Коментари

Comments are closed.