Виктория Богданова: Отговорни сме за всяко събитие в живота си

viki-300×293

Виктория Богданова: Отговорни сме за всяко събитие в живота си

Интервю с Виктория Богданова, психолог и психотерапевт

Не е страшно да погледнеш какви си ги надробил, защото всичко е поправимо, твърди Богданова, която е психолог и психотерапевт в „Център за личностно развитие и психология“- Бургас

Емоционалното състояние на хората контролира живота им, твърди г-жа Богданова.

Тя е изучавала е множество психологически методи, но е избрала да практикува психо-емоционално оздравяване, EQ и личностно израстване. По думите й все повече хора се обръщат към специалисти за консултация в труден момент. Най-често хората я търсят, за да се оплачат от другите, че са психически тормозени, че са неразбрани, изоставени, не достатъчно обичани и т.н. Или дори родители, които проектират страховете си върху децата си, смятат ги за несъвършени продукти на обществото.

Виктория Богданова твърди, че не след дълго емоционалното състояние се разкрива и хората сами откриват, че са причина за случващите събития. „Когато човек се вгледа в живота си, открива, че е отговорен за всяко събитие с мислите, действията и потиснатото си емоционално състояние. Хубаво е, че все повече хора се обръщат към себе си, осъзнават, че са творци на собствения си свят и страхът да погледнат в себе си се превръща в удоволствие и личностно израстване. Има стара поговорка: „Каквото сам си надробиш, това ще сърбаш“. Не е страшно да погледнеш какви си ги надробил, защото всичко е поправимо и добрата новина е, че после живота става прекрасен, цветен, съзнателно избран и пълноценно изживян”, казва още Богданова.

Тя твърди, че повечето българи са екстроверти, насочени повече към другите, от колкото към себе си. Това означава висока комуникативност, стремеж към поддържане на много и интензивни социални контакти, насочване на вниманието към околния свят. По думите й три от най-силните черти на българина са високата му адаптивност, добродетелност и това, че всичко може, отдават му се всякакви неща и бързо учи. Най-слабите страни на нашенеца, пак по нейни наблюдения, са фалшивото му его, импулсивност в мисленето и действията, както и ниска емоционална компетентност и пренебрегване на вътрешните процеси.

 

/ Без категория

Споделете публикацията

Коментари

Все още няма коментари.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *