Свръхамбициозните родители обикновено нямат осъзнаване, че са в крайност

ambizizni-roditeli-psiholog

Свръхамбициозните родители обикновено нямат осъзнаване, че са в крайност

 „Как да преодолея свръх амбицията си към сина ми, който е 1-ви клас? Изисквам много, искам да се справя добре. Когато не успее в дадено начинание, както сме очаквали вкъщи- започва да ми се извинява – все едно го прави заради мен, не заради себе си. Как да намеря баланса?“
Н. Г., гр. Бургас

     Много е важно, че имате осъзнаване за това. Но то вероятно идва от факта, че детето ви се извинява, в противен случай едва ли бихте определили това като проблем. Защото свръх амбициозните родители обикновено нямат осъзнаване, че са в крайност. Фактът, че детето се извинява, предполага, че то наистина го прави заради вас.

Но защо се случва така?

  1. Може да не сте обяснили на детето си защо образованието е важно за него и какви ще са последствията, ако не полага усилия за това. Детето ще ви разбере само, ако говорите приятелски с него, без да го карате да чувства вина /например като викате, обиждате, критикувате, т.е показвате негативно отношение.
  2. Може да не сте поставили граници, т.е правила и норми, които детето да спазва, като вие задължително проверявате за изпълнението им.
  3. Може да не сте го научили на отговорност. Това става още в ранна възраст, като възлагате задължения на детето, например всеки ден да си прибира играчките и да оправя след себе си, да се грижи за животно/ рибки, хамстер и др./ да помага в домакинството. Като за тази цел му обяснявате, че това е негова отговорност и вие няма да му помагаме в това, защото после детето много лесно ще прехвърли отговорността си на вас. Важно е да знае, че ако не си изпълнява задълженията, ще има последствия, например рибките няма да оживеят, а ако не си прибира играчките, няма да гледа телевизия /последствия, които са лишаване само от удоволствия, не от нужди/.
  4. Може несъзнателно /или напълно съзнателно/ да използвате манипулации, за да накарате детето си да прави това, което вие желаете, въпреки, че то е полезно за него. Така провокирате чувство за вина у детето, която го принуждава да се стреми да изпълни всичко, което очаквате от него, в противен случай то ще се чувства виновно, че не е отговорило на очакванията ви. Като например използване на подобни изрази: „Ние правим всичко за теб, а ти как ни се отплащаш!“ ; „За нас е много важно да учиш, за да постигнеш нещо в живота си, но теб ясно не те интересува колко ни нараняваш!“
  5. Помислете си дали тези ваши изисквания не са свързани с желанието ви да компенсирате нещо, което вие самите не сте успели да постигнете в живота си. Често се случва неудовлетворените мечти на родителите да бъдат прехвърлени върху децата им с надеждата, че те ще могат да ги постигнат вместо тях. Това е голяма грешка. Детето, въпреки че е част от вас, то е отделна личност със своите интереси и способности и те може коренно да се различават от вашите. И ако искате детето ви да е щастливо, сте длъжни да ги уважите.

И в крайна сметка не всяко дете обича да учи, а и най-важното е да го прави заради себе си, а не за родителите. Не всяко дете може да бъде отличник, а и не е нужно. Приемете, че той вероятно има други интереси и разберете какви точно са те. Може да са свързани с изкуствата, музиката или нещо друго. Спрете да се фокусирате толкова върху оценките в училище, а наблегнете върху откриването и развитието на потенциала на вашето дете. Това е най-доброто, което можете да направите в случая.

Не забравяйте, че всяко дете е уникално и неповторимо и има нужда от индивидуален подход, който е свързан с показването на любов, разбиране и уважение. Само тогава скритият потенциал ще може да се разгърне нацяло.

А и много често, именно когато спрем да изискваме прекалено, а оставим детето да си носи последствията, то става по-отговорно и осъзнато и тогава започва да учи заради себе си.

Автор: Антоанета Георгиева- психолог и психотерапевт

Източник: Faragency.bg

/ Без категория

Споделете публикацията

Коментари

Все още няма коментари.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *