Кога се нуждаем от психолог

Ако някога сте се чудили кога да се обърнете към услугите на психолог тази статия ще ви помогне

koga-se-nuzhdaem-ot-psiholog

Думата „психология” идва от гръцки език: „душа, дух” и „наука”, тоест наука за душевния свят на човека. Когато имаме проблем с душевния си свят, когато осъзнаваме, че нещо тенденциозно ни притеснява , но не успяваме да го контролираме, говорим за психологически проблем в най-общ смисъл.

Как обикновено реагираме в ежедневието? Ако съм ученик и ми е трудна математиката, ще се обърна към учител. За здравословен проблем всички търсим помощта на лекар, а ако нещо „куца“ с половинката, обикновено се допитваме до приятел. За конкретна житейска ситуация се съветваме се с човек, който има опит в областта. Но когато усещаме, че „нещо не ни върви” и губим контрол върху ситуациите от живота ни – с приятелите, с любимия човек, на работа; ако и хобито не ни доставя удоволствие, то това вече сигнализира за проблем. Тъй като сме подвластни на емоциите в такъв момент е трудно да погледнем ситуацията отстрани, да реагираме адекватно и да вземем правилното решение за справянето с проблемната ситуация.

Щом тръгвам на психолог, значи …луд ли съм?!

Това е най-голямата заблуда сред хората, която идва от липсата на информация. В днешно време психолозите предлагат помощ за всички състояния, свързани с житейските проблеми и емоциите , които те предизвикват у нас.

Каква е разликата между психолог, психотерапевт и психиатър?

Психологът е човек, с академична специалност Психология /бакалавърска или магистърска степен/. Психотерапевтът е психолог , който е преминал през специално следдипломно обучение по психотерапия, даващо му уменията и голямата отговорност да помага в разрешаване душевните проблеми на хората. Той не е лекар и няма право да предписва лекарства, а търсещите помощ при него не са пациенти – а клиенти. Психиатърът е лекaр, който е специализирал психиатрия. Той познава добре човешката анатомия и психопатология. Психиатърът може да действа и като психотерапевт, само ако е преминал съответното обучение.

Как да разберем, че е време да потърсим психолог?

Когато усещаме напрежение , объркване, неспособност да разберем и да изразим чувствата и желанията си , меланхолия, тревога и липса на енергия да се справим с житейските проблеми.

 • Тревожност и страх. Може да е към конкретна ситуация (при общуване, с противоположния пол, при излизане навън или оставане вкъщи) или обща тревожност, с неясен произход. Причините може да са: травма, предишен опит, а може и да е нещо , което определяте като „абсурдно” или „срамно”. Тревогата може да ви връхлита спонтанно или да е завладяваща и постоянна. В този случай потърсете специализирана помощ, защото по-рано взетите мерки гарантират по-бързо и успешно справяне с проблема.
 • Трудност при вземане на решения (брак, нова работа, раздяла, създаване на деца), свързан с купища страхове как ще приемете промяната, дали няма да сгрешите и съжалявате, какво може да се обърка. Особено ако от различни страни ви влияят и се чудите на кой от „авторитетите” да се доверите.
 • Емоции, които не успявате да разберете и изразите правилно, така че да не пречат на нормалното ви ежедневие, на взаимоотношенията и справянето ви със задълженията. Например гняв, ревност, завист, страст, усещане за малоценност – богата палитра от емоции.
 • Зависимост – от алкохол, цигари, секс, хазарт, одобрение от авторитет и други.
 • Чувство, че се въртим в един „омагьосан“ кръг, от който ни е трудно да излезем сами , че в нищо не ни върви, все губим и не знаем как да променим това.
 • Липса на енергия и желание за живот , неспособност да се радваме, безпричинна тъга, апатия, безнадеждно чувство за изчерпаност, продължителна умора.
  Онази тежест в стомаха още от сутринта, свързана с нежелание да станем от леглото; безразличие към нещата, които преди са ни доставяли радост. Ако чакате с нетърпение вечерта, за да заспите и да не чувствате и мислите, а новият ден не ви донася удоволствие, със сигурност имате нужда от психолог и вероятно от психотерапия.
 • Желание за усъвършенстване на собствените способности – ако желаете да се развивате като личност, да откриете и развиете вътрешния си потенциал ,психологът е този, който ще ви помогне да придобиете обективен поглед за себе си и средата, и оттам нататък да работите за изчистване на слабите страни и разгръщане потенциала на силните.

Само че има една особеност. Децата може също да имат нужда от психологическа помощ, но те няма как да го осъзнаят. Ако не се вземат мерки, проблемите могат да се задълбочат. Отговорността е на Вас, родители!

Кога ДЕТЕТО може да има нужда от психолог?

 • Първи стъпки в детска градина – Това е преломен момент в детска възраст. Колкото повече време детето е прекарвало с един човек (обикновено майката), по-трудно се адаптира към новата среда. „Раздялата” сутрин е болезнена, а усещането за насилствени действия (ставане в определен час, обличане) създава стрес.
 • Смяна на местоживеене – Новата обстановка (квартал, град, нови хора, ново училище и среда) може да предизвикват чувство за безпокойство.
 • Развод на родителите – Един мъж и една жена вече не искат да живеят заедно, но едно дете си иска своята мама и тате! Детето възприема семейството като едно цяло и при разрив е силно желателно да заведете детето си на консултация с психолог.
 • Нов член в семейството – Често срещано е след раждане на братче или сестриче детето да изпитва неосъзната ревност, която се проявява в агресивно поведение, непокорство, инат, връщане към „бебешки период” (показва нежелание да се храни и заспива самичко) с цел съжаление и внимание.
 • Смърт на близък – Психолозите си имат подходи, с които да помогнат на по-малкото дете да достигне мир със ситуацията, а по-голямото дете – да приеме факта.
 • Тревожни признаци – Агресия; трудност при отделяне от родителите и нежелание да общува с другите деца; безсъние; кошмари; нощно напикаване; неконтролируем глад; липсва на апетит; не довършва дейността си докрай; боледува много често.
 • Психологът е обучен да разбере основата на проблема, разговаряйки с Вас, наблюдавайки и невербалния език (положение на тялото в пространството, къде избирате да седнете, какви жестове използвате). А за децата – психологът получава отговори на въпросите чрез рисунки и игри. Той ще ви помогне да опознаете себе си, реакцията си в различните ситуации, причините за това – и в крайна сметка Вие сами ще се справите с проблема и ще откриете вашия уникален начин да бъдете щастливи! Доверете се на специалистите!

  / Без категория

  Споделете публикацията

  Коментари

  Все още няма коментари.

  Остави отговор

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *