Какво е добре да знаете при избора на психолог или психотерапевт?

psiholog-psihoterapevti

Какво е добре да знаете при избора на психолог или психотерапевт?

Напоследък в много сайтове на психолози се срещат услуги, които не са част от приетата наука-психология и по този начин създават грешна представа за професията като цяло.

Преди да изберете специалист, от когото да търсите помощ, първо разгледайте добре уебсайта му или страницата му във фейсбук, като проверите услугите, които предлага. Ако услугите включват: Рейки лечение, Приложна кинезиология, тета лечение, висцерална хиропрактика, вега тест, су джок, някакъв вид духовно лечение или терапия, молитви, мантри, меридианна терапия и всякакви други съмнителни видове „терапия“, това означава че тук не става въпрос за истински психолог, а за псевдопсихолог, т.е човекът може да е завършил психология, но вероятно не е придобил практическа опитност като специалист и се е отклонил към езотеризма и окултното, което няма нищо общо с психологията и психотерапията като наука.

 Такъв „специалист“ не само, че не може да ви помогне, но има вероятност и да ви навреди. Много от методите, в които се обяснява, че се работи с енергии, крият големи опасности.

За да изберете подходящ специалист първо е важно да знаете, че психологът трябва да има диплома по психология, задължително магистърска степен, за да има право да работи с клиенти.

Тази диплома, както и предполага се, знанията от обучението, му дават възможност да провежда единствено консултации. Което означава, че той няма право да провежда психотерапия, т.е не може да работи с хора с проблеми, защото не е специализирал в това. След консултацията, той трябва да насочи клиента при друг специалист, т.е. психотерапевт, а ако става въпрос за психично заболяване, при психиатър /лекар/.

    Ако търсите психолог за детето си, непременно проверете дали той има специалност детска психология, или следдипломна квалификация в тази сфера, както и опит за работа с деца.

Право да провежда психотерапия има единствено психолог- магистър, който е завършил следдипломна квалификация поне 4 години в психотерапевтично направление, което е одобрено от Българската асоциация по психотерапия. Общо терапевтичните школи приети в България са само 10 на брой. Тук можете да проверите кои са те: www.psychotherapy-bg.org и ако в уебсайта на психотерапевтът присъства информация, че се е обучавал в една от тези школи, това означава, че той има право да провежда психотерапия.

Това е вашето здраве, или здравето на вашето дете, затова бъдете предпазливи и проверявайте преди да изберете! Не оставяйте нещата на случайността!

Автор: Антоанета Георгиева- психолог, психотерапевт

/ Без категория

Споделете публикацията

Коментари

Все още няма коментари.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *