Как да привлечем вниманието на тийнейджър със слушалки? – втора част

tineidjar-slushalki-2

Как да привлечем вниманието на тийнейджър със слушалки? – втора част

Ако си имате тийнейджър вкъщи – то информацията, която ще Ви дадем би Ви била доста, ДОСТА полезна. Днес обещахме да го даваме по същество – така да бъде!

     Представете си, че предприемате семейно пътуване, което включва дълъг престой в автомобил. Представяте си го като незабравимо преживяване със смях, игри и хорово изпълнение на класиките по радиото. Идва заветния час, потегляте и с нетърпение очаквате купона да започне. От задната седалка обаче се чува познато шумолене… Дъщеря Ви рови трескаво из чантата си. Изведнъж дочувате звуците на не толкова любимия Ви Криско. Пак ли… Не й ли писна? Защото на Вас определено. Сега знаете със сигурност, че и дума няма да промълви четири часа! Как бихте достигнали през преградата, която си слага, когато напъха слушалките си в ушите?

     Ако се чувствате игнорирани, пренебрегнати или отхвърлени от тийнейджъра, който блокира контакта с Вас в най-неподходящия момент – важно е да разберете от какво има нужда един средностатистически юноша. Така ще можете сами да изберете какъв подход ще е най-ефективен, за да възобновите връзката с Вашето дете:

  1. Тийнейджърите имат нужда от внимание. Но не от какво да е внимание! Изслушайте ги. Без съвети, без въпроси. Често те просто искат да изкарат напрежението, което им се е струпало през деня. Дайте им знак, че сте ги разбрали как се чувстват. Ако ги парирате с „Стига си викал, говори спокойно! Цял ден съм работила и съм уморена!”, Вие им давате знак, че трябва да филтрират информацията преди да Ви я поднесат и обикновено решават да Ви я спестят. Слагат слушалките и се потапят в света на „въпроси без отговори”. Или се обаждат на техен връстник. Или си говорят с огледалото. Вниманието, от което имат нужда изгражда тяхната самооценка и им позволява да чуят себе си на глас. Затова е важно да не ги съдите. Ако не проявявате такова внимание към Вашето дете, то все по-рядко ще Ви споделя и ангажира с личния си живот.
  2. Семейно време заедно. Да, правилно прочетохте. Ако тийнейджъра Ви смята семейната вечеря за скучна и гледа как бързо, бързо да се изниже – това е знак, че досега не е намирал това за пълноценно и интересно занимание. Може би на вечеря се обсъжда какво е направил в училище и какво наказание да му се измисли. Може би Вие „забивате” в сериала по телевизора и резултатът е гробно мълчание и тракане на вилици – СКУКА! По-добре да си пусне музика и да не се занимава с Вас. А семейните занимания имат потенциала да бъдат най-очакваното и любимо нещо на всяко дете! Те развиват неговото чувство за принадлежност, укрепват вашата връзка и създават това трепетно чувство да очакваш с нетърпение семейната ваканция. Не заради плажа, а заради пълноценното време заедно!
  3. Тийнейджърите обичат да изпадат в двете крайности – или много да им се спи, или да не ги свърта на едно място. Всичко това е нормално и е продукт на хормоналния коктейл, който забърква пубертета. Това обаче не е по вкуса на всеки родител и се случва така, че когато искате той да спи – той превърта, а когато искате да сте активни заедно – не можете да го вдигнете от дивана. При това несъответствие в настроенията, те предпочитат да си сложат едни други слушалки, които са свързани към компютъра и да играят екшън игри до пръсване. Така те си решават проблема със „Стига си вилнял!”, „Много си несъобразителен – брат ти спи!” или „Господи, наду ми главата – няма ли да мирясаш?” Най-правилния начин да изкарат тази експанзивна енергия и да се уморят качествено са физическите упражнения. Ако влюбите детето си от малко в някой спорт – то само ще избира точно по този начин да инвестира излишъка си от енергия. А музиката по време на спорт ще бъде средство за мотивация, а не бягство.
  4. Емоция, любов, прегръдка, добра дума. Тези пораснали дечица са толкова гальовни – повярвайте ни! Имат най-голяма нужда от позитивно отношение, одобрение и емпатия, за да се справят с нелеката трансформация и несигурността, през които преминават. Ако не сте там да им я предоставите, смятате изразяването на любовта си за лигавщина и предпочитате да си казвате „Обичам те” само по празници – о, да, детето Ви ще избяга в света на музиката. Тя има реалната сила да въздейства на сетивата му и колкото по-често тя Ви замества, толкова по-далечни ще му бъдете Вие. То просто ще знае, че при Вас няма да получи това, което впрочем му е най-трудно да си поиска. Любовта преобразява и лекува всичко, затова – изразявайте я Все по-често! Ако се дърпат от прегръдката Ви, значи имат най-голяма нужда от нея. Със сигурност ще трябва да я повторите и потретите, докато не започнат сами да не Ви пускат от обятията си. Научете ги да разбират и предават позитивните си емоции, иначе ефектът от неспособността за изразяване на любов може да се усложни за в бъдеще.

Със сигурност списъкът би могъл да съдържа още поне десет точки, но за Ваше улеснение избрахме четирите може би най-важни. Ако успеете да изпълните и внедрите в живота си тях – ще виждате #тийнейджърсъсслушалки все по-рядко и с все по-основателни причини, а не бягство от скуката и сивата реалност на семейното и общественото огнище!

Ако изпитвате трудност с възпитанието на детето си, ако усещате, че не можете да се справите сами и желаете консултация с психолог – не се колебайте! Статиите и интернет форумите не са способни да променят и подобрят живота Ви в степента, на която е способна професионалната помощ!

Позвънете на тел: 0879464325 или ни потърсете на адрес:
к-с „Славейков“, бл. 78Б /до бул.“Тракия“, зад кафе Лалуна“,
гр.Бургас

Доверете се на специалистите!

http://psiho-terapevti.com/

Автор: Ангелина Меранзова- детски психолог

/ Без категория

Споделете публикацията

Коментари

Все още няма коментари.

Остави отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *